Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. julija 2021.

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 18.47 se je na cesto Rateče–Tromeja, občina Kranjska Gora, podrlo drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rateče-Planica in Kranjska Gora so ga odstranili.

Izpostava Koper

Ob 22.21 se je na cesto v Fizinah v občini Piran, podrlo drevo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Piran, ki so podrto drevo razžagali in odstranili s cestišča ter tako sprostili promet.

Ob 22.45 se je na Ulici za gradom v občini Koper, večje drevo naslonilo na streho stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so drevo razžagali. Dežurni Marjetice Koper so razrezano drevo odpeljali  in omogočili nemoten promet.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.04 si je pri sestopu iz Slemenove špice proti Vršiču, občina Kranjska Gora, pohodnica poškodovala gleženj. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska gora so jo na kraju oskrbeli, na klasični način prenesli do vozila in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.26 je na Pohorski cesti v Slovenj Gradcu prišlo do delovne nezgode, v kateri je nakladalna ploščad tovornjaka vozniku stisnila nogo. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so huje poškodovanega voznika oskrbeli na kraju ter ga prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 18.59 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Velenje, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.30 je na območju reke Drave, v občini Dravograd, potekala iskalna akcija za pogrešano osebo. Sodelovali so gasilci PGD Dravograd in Muta s čolni, potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Velenje ter policisti z reševalnimi psi. Območje iskanja je preletel tudi policijski helikopter. Kljub temeljitemu pregledu terena in reke Drave pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 3.57 je na avtocesti v bližini naselja Šmatevž, občina Braslovče, kombinirano vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Celje in Žalec, ki so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Ob 19.41 je v naselju Globoko, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo preko betonske škarpe in pristalo okoli 5 metrov globoko na boku. Ena oseba se je poškodovala in je bila ukleščena v vozilu. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP. Vozilo so postavili na kolesa ter posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Laško so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 21.08 sta na Obali v Portorožu, občina Piran, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Motorist se je poškodoval. Gasilci JZ GB Koper so poškodovancu nudili prvo pomoč in usmerjali promet do prihoda policistov. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovanca prepeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 14.19 se je na vojaškem vadbišču Mačkovec na Bohinjski Beli, občina Bled, pri vaji prevrnilo vojaško vozilo, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Reševalci NMP Bled so poškodovano osebo na kraju oskrbeli, nato pa ga je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 22.15 je v Jelendolu, občina Tržič, voznica osebnega avtomobila zapeljala v jarek. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so s tehničnim posegom postavili vozilo nazaj na makadamsko cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.00 sta na Viru, občina Domžale, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 9.19 je na cesti med izvozom in uvozom na avtocesto na Vrhniki tovorno vozilo povozilo in težje poškodovalo kolesarja. Posredovali so gasilci PGD Stara Vrhnika, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP ter oprali cestišče. Težje poškodovanega kolesarja so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana ter ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.01 sta na hitri cesti Vrtojba–Razdrto pri odcepu Vogrsko, občina Renče–Vogrsko, ob delovišču trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in očistili vozišče. Reševalci NMP Nova Gorica so v nesreči poškodovani osebi oskrbeli na kraju in ju prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 15.28 se je na cesti Huda južna–Podbrdo v občini Tolmin na bok prevrnilo osebno vozilo s tremi potniki. Gasilci PGD Tolmin in Podbrdo so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili tri osebe iz poškodovanega vozila, jih oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Tolmin, po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva ter postavili vozilo na kolesa.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.05 je na Ulici Milana Majcna v občini Radeče zagorelo v trgovskem objektu. Gasilci PGD Radeče in PGD Jagnjenica so požar pogasili, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.47 je v Ulici talcev v Vojniku v kotlovnici bazena zagorela elektronika. Gasilci PGD Vojnik so pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 22.18 se je na strehi stavbe Slovenskega narodnega gledališča (SNG) v Mariboru iskrilo iz elektronske naprave za odganjanje golobov. Gasilci JZ GB Maribor so protipožarno varovali kraj dogodka, vzdrževalec stavbe in delavec elektro podjetja pa sta odklopila električno napajanje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.37 se je na bencinskem servisu v Mircah, občina Ajdovščina, zardi kratkega stika kadilo iz elektro omarice. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina, ki so elektro omarico izklopili iz omrežja in poskrbeli za prezračenje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 17.33 je na Moretinih, občina Koper, zagorelo na zadnjih kolesih tovornega vozila. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili in ohladili zadnji del vozila.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 0.10 je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Ob 21.39 so pri Kerinovem grmu, občina Krško, gorele smeti, požar pa se je nato razširil še na njivo pšenice. Požar so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog.

Izpostava Celje

Ob 17.04 sta v Trnovju pri Celju, občina Celje, zagoreli suha trava in podrast. Gasilci PGE Celje in PGD Trnovlje pri Celju so požar pogasili in pregledali posamezna žarišča. Zgorelo je približno 600 kvadratnih metrov suhe trave in grmičevja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.17 so na travniku ob gozdu v naselju Prelesje, občina Velike Lašče, gasilci PGD Velike Lašče in Dolnje Retje pogasili več žarišč v površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 8.30 je na Gmajnicah v Ljubljani gorela travnata površina. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so ob prihodu ugotovili, da gre za nenadzorovano kurjenje odpadnega vejevja in lesenih odpadkov ter požar pogasili.

Ob 11.11 so na Trati v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili goreč kup smeti. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 14.39 je na Vidičevi ulici v Ljubljani občan nadzorovano kuril ostanke pogorele barake. Zaradi bližine drevja, grmičevja in obsežnosti kurišča so gasilci GB Ljubljana pogasili goreče lesene ostanke ter občanu prepovedali nadaljnje kurjenje zaradi možnosti širitve požara. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 16.53 so na ekološkem otoku v Ulici ob stolpu v Kopru gasilci JZ GB Koper pogasili tlečo vsebino kontejnerja za smeti.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.53 so na Belokranjski cesti v Črnomlju gorele smeti v komunalnem zabojniku. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 16.11 so v poslovnem objektu v Ulici Milana Majcna v Radečah gasilci PGE Celje in PGD Radeče po požaru opravili meritve prisotnosti plinov in prezračili objekt. Meritve niso pokazale prisotnosti plina.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.40 se je v objektu na Erjavčevi ulici v Novi Gorici širil vonj po plinu. Gasilca iz JZ GRD GE Nova Gorica sta opravila meritve v bloku in okolici. Te niso pokazale povišane koncentracije plina.

Izpostava Postojna

Ob 10.32 so v podjetju Mitol na Partizanski cesti v Sežani zaznali vonj po plinu. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so na kraju preverili prisotnost nevarnih plinov, a povečane koncentracije niso zaznali. Ugotovili so, da se je pregrelo olje na grelcu hidravličnega olja v mešalcu za mešanje lepil. Škode ni bilo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.44 je na Šmartinski cesti v Ljubljani motorist pri zavijanju na parkirišče zadel pločnik in poškodoval karter motorja iz katerega je iztekalo motorno olje. Gasilci GB Ljubljana so oljni madež v dolžini 10 metrov posuli z vpojno sredstvom.

Izpostava Maribor

Ob 7.59 se je v Račah, občina Rače-Fram, na enem od ribnikov na gladini pojavila rjavkasta neznana snov. Gasilci JZ GB Maribor so postavili vodno pregrado in preprečili prelivanje snovi v ostale ribnike. Posredoval je dežurni Vodno gospodarsko podjetje (VGP) Drava Ptuj, ki je izvedel delni monitoring ter odvzel vzorec vode za nadaljnjo analizo. Na podlagi analize bo strokovni delavec VGP podal informacijo skrbniku ribnikov o potrebnih nadaljnjih ukrepih. Na kraju je bila policija in člani ribiške družine Rače.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.30 je v Lendavi v reki Lendava med Termami Lendava in čistilno napravo prišlo do pogina manjših rib. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 12.50 je na Kocljevi ulici v Murski Soboti iz osebnega vozila iztekalo olje. Gasilci PGD Murska Sobota so oljni madež posuli z vpojnim sredstvom ter počistili mesto onesnaženja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.15 je ob strugi reke Soče v bližini naselja Ložice, občina Kanal, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 80 mm, mase 6,7 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.31 so delavci CP Kolektor med izvajanjem zemeljskih del pri gradnji kolesarske steze med Ajdovščino in Lokavcem v občini Ajdovščina naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za odstranjevanje NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 12.26 je v Adriji Ankaran prišlo do okvare v strojnici zunanjega bazena, zaradi česar je bazenska voda zalila strojnico bazena. Gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini so prečrpali okoli 900 kubičnih metrov vode.

Izpostava Kranj

Ob 9.45 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz pokvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Ob 20.05 je v objektu na Cesti Maršala Tita na Jesenicah oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci GARS Jesenice so osebo rešili iz kabine, dvigalo izklopili in o dogodku obvestili odgovornega serviserja dvigal.

Ob 22.46 je v tovarni Acroni na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, zaradi okvare na hladilnem sistemu voda iztekala v ubežni kanal pod pečjo. Posredovali so gasilci GARS Jesenice. Izteklo vodo so izčrpali.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.40 je v Ljubljani starejšo občanko med hojo po gozdu obšla slabost, zaradi česar se je zgrudila na tla. Gasilci GB Ljubljana so občanki nudili pomoč, jo prepeljali do reševalnega vozila, kjer so jo predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.19 so v naselju Grad v občini Grad gasilci PGD Grad odstranili podrto drevo, ki je bilo nagnjeno čez cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.36 so na cesti Tolmin–Kobarid, občina Tolmin, zaradi nevihte obtičali trije kolesarji. Člana Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin sta kolesarje in njihova kolesa prepeljala na varno v Prapetno.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/