Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalne direktorice za zadeve EU z namestnikom državnega sekretarja za razvoj evropskih odnosov z Madžarske

Generalna direktorica za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve Barbara Sušnik je preko avdio-videokonferenčnega sistema opravila redne konzultacije z namestnikom državnega sekretarja za razvoj evropskih odnosov na Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Józsefom Magyarom.
posnetek zaslona z udeležencema, desno zgoraj logotip slovenskega predsedovanja

Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik z namestnikom državnega sekretarja za razvoj evropskih odnosov na Ministrstvu za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Józsefom Magyarom. | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta uvodoma poudarila intenzivne odnose med državama in konstruktivni dialog na vseh ravneh delovanja. Posebno pozornost sta namenila pregledu napredka pri skupnih infrastrukturnih projektih, dinamiki gospodarskega sodelovanja ter skrbi za zagotavljanje pravic narodnih skupnosti na obeh straneh meje. Na gospodarskem področju sta izpostavila sodelovanje na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Slednji bo potekal (15. septembra), kjer je letos Madžarska država partnerica.

Sogovornika sta si izmenjala podatke o stanju pandemije v obeh državah ter ukrepih za njihovo zajezitev ter se zavzela za nadaljevanje tesnega sodelovanja in koordinacije pri naslavljanju pandemije. Obravnavala sta tudi aktualne teme Evropske unije, kjer sta posebno pozornost namenila predsedovanju Slovenije Svetu EU, Konferenci o prihodnosti Evrope, migracijam, razpravi o vladavini prava v EU in v posameznih državah članicah ter razmeram v državah Zahodnega Balkana in njihovem približevanju Evropski uniji. V regionalnem kontekstu sta poudarila uspešno sodelovanje Slovenije in Madžarske v okviru Višegrajske skupine (V4).