Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. avgust 2021.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.32 je nad vasjo Smast, občina Kobarid, jadralni padalec pri zasilnem pristanku obvisel v drevesni krošnji. Pri nepredvidenem pristanku se ni poškodoval. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin so padalca in padalo rešili z drevesa in s terenskim vozilom prepeljali v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 15.06 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik Brnik na krovu poletela na Jesenice in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelega otroka v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 13.47 so v naselju Ritoznoj, občina Slovenska Bistrica, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenska Bistrica do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenska Bistrica nudili prvo pomoč oboleli osebi.

Izpostava Postojna

Ob 15.14 je na kmetijskem posestvu v bližini naselja Šmihel pod Nanosom, občina Postojna, nenadoma obolela oseba. Gasilci PGD Šmihel - Landol so reševalce NMP Postojna vodili do lokacije ter nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolelega v reševalno vozilo, s katerim je prepeljan na nadaljnje zdravljenje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 23.03 je v krožišču za Lokovico v Velenju voznik kombija zapeljal s cestišča na brežino, pri tem se je kombi prevrnil na bok. Gasilci PGD Velenje so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje motornih tekočin, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na kolesa. Voznik je že pred prihodom interventnih služb zapustil kraj nesreče.

Izpostava Postojna

Ob 17.53 je na magistralni cesti Razdrto–Postojna pri naselju Dilce, občina Postojna, prišlo do trčenja dveh motornih koles in osebnega vozila, pri čemer sta se poškodovali dve osebi. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu poškodovancev ter policiji pri usmerjanju prometa.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.20 sta v Otiškem vrhu, občina Dravograd, trčila kolesar in osebno vozilo. Poškodovanega kolesarja so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.58 se je v kurilnici stanovanjskega objekta na Hafnerjevi poti v Kranju zaradi kratkega stika na električni napeljavi kadilo na peči za ogrevanje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Stražišče in Bitnje so prostor prezračili in obvestili dežurnega električarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.00 se je na Ljubljanski cesti v Grosupljem iz stanovanja v večstanovanjskem objektu zaklenil stanovalec, pri tem pa pustil hrano na delujočem štedilniku. Gasilci PGD Grosuplje so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, s štedilnika umaknili posode s hrano, ki se je že žgala ter prezračili stanovanje. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 23.27 je ob Hladnikovi cesti v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa. Gasilci PGD Ljubljana-Trnovo in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili in pred ognjem obvarovali sosednje lope. Goreča lopa je bila v požaru v celoti uničena.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.23 je so gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta v Dolenji Trebuši v občini Tolmin. Posredovali so gasilci PGD Dolenja Trebuša, ki so požar so pogasili, očistili dimniško tuljavo in pregledali okolico dimniške tuljave.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.02 so na avtocesti Maribor-Ljubljana pred počivališčem Zima, v smeri Ljubljane, tovornem vozilu zablokirale zavore na prikolici, zaradi česar se je pričelo kaditi. Ko je voznik opazil, da se izpod prikolice kadi, je vozilo ustavil in sam pogasil začetni požar. Ob prihodu gasilcev Poklicne gasilske enote (PGE) Celje je bil viden še močan dim in smrad po zažganih gumah. Gasilci so ohladili pregreto kolo in sproti preverjali temperaturo s termovizijsko kamero.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.01 so v naselju Volče, občina Tolmin, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja varno uskladiščila vžigalnik topovske granate, kalibra 100 milimetrov, mase 2 kilograma in vžigalnik topovske granate kalibra 80 milimetrov, mase 0,65 kilograma. Nevarni najdbi sta avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 11.16 je v okolici naselja Merljaki, občina Renče-Vogrsko, pohodnik med hojo po gozdu naletel na topovsko granato kalibra 75 milimetrov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo mase 7 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in ustrezno uskladiščila.

Ob 14.49 sta v naselju Grgar, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in na varno shranila topovsko granato kalibra 75mm, mase 7 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.59 je v bližini naselja Grgar, občina Nova Gorica, pohodnik naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila ročno bombo mase 1,2 kilograma, avstrijskega izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 10.10 in 13. uro je bila na območju Vrtne ulice v Piranu, zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju, motena oskrba s pitno z vodo.

Med 13.10 in 19. uro je bila na območju Ulice 15. maja, Olma in Prisoj v Kopru, zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju, motena oskrba s pitno z vodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.32 je na Cesti talcev v Velenju v večstanovanjskem objektu obstalo dvigalo. Gasilci PGD Velenje so iz dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 9.18 se je v Žahenbercu v občini Rogatec na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Donačka Gora so podrto drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 14.50 je na Kidričevi cesti v Velenju obstalo dvigalo. Gasilci PGD Velenje so s tehničnim posegom iz dvigala rešili lažje poškodovano osebo.

Ob 17.05 so Na Pristavi v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in lastniku, ki je prišel iz bolnišnice omogočili vstop.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.15 so v Apihovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili vstop reševalcem do ponesrečene osebe.

Izpostava Maribor

Ob 8.32 so na Grajskem trgu in Slovenski ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor Maribor na več lokacijah odstranjevali visečo pločevino in strešnike, ki so ogrožali mimoidoče.

Izpostava Postojna

Ob 11.46 so s stanovanjske hiše v Jurčičevi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica odstranili viseči žleb, ki je ogrožal mimoidoče.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.59 so na Gabrskem v občini Trbovlje gasilci PGD Trbovlje s pomočjo avtolestve razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na telefonske vodnike in ogrožalo promet.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/