Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na 56. Študijskih dnevih Draga

Danes so se v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pričeli Študijski dnevi Draga 2021. Odprtja se je z veseljem udeležila tudi ministrica dr. Helena Jaklitsch, ki je zbranim ob začetku letošnje že 56. izvedbe namenila tudi nekaj besed.
Ministrica na levi strani, na odru gostje okrogle mize, Zgoraj napisa 56. študijski dnevi Draga.

Ministrica med govorom. | Avtor: USZS

1 / 2

"Študijski dnevi Draga so pomembno prispevali k aktivaciji pri osamosvojitvi Slovenije. Tu se je daleč pred slovensko pomladjo, kot je nekje zapisal gospod Ivo Jevnikar, razmišljalo o nepredstavljivem, da bi Slovenija postala samostojna in demokratična. Tu so predstavniki vseh treh Slovenij, izseljenske, zamejskem in matične, v spoštljivem, včasih verjetno tudi v bolj strastnem dialogu, razmišljali o potencialih našega naroda, tudi znotraj lastne države. Iskrena hvala." je v svojem nagovoru spomnila ministrica ter dodala, da se izredno veseli tudi letošnje Drage, saj s svojim programom nakazuje, da tudi danes ostaja aktualna.

Prvi dan Drage se je pričel z okroglo mizo na temo »Narodno-jezikovne manjšine in zajamčeno zastopstvo«, kjer so senatorka v rimskem parlamentu Tatjana Rojc, predstavnica FUENS Angelika Mlinar, italijanski poslanec v slovenskem parlamentu Felice Žiža, v videu pa tudi slovenska poslanka v avstrijskem državnem zboru Olga Voglauer in zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köles Kiss, predstavili svoj pogled na trenutno stanje glede zastopstva v državi, kjer živijo. Pogovor je koordiniral Igor Gabrovec.