Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana s predsedujočim EUMC

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na vljudnostni pogovor sprejel generala Claudia Graziana, predsedujočega Vojaškega odbora Evropske unije (EUMC).
stojita pred zastavami

Državni sekretar dr. Raščan in predsedujoči EUMC Claudio Graziano | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta govorila o aktualnih geopolitičnih in varnostnih izzivih Evropske unije s poudarkom na Afganistanu, krepitvi varnosti in obrambe Unije ter strateškem kompasu. Omenila sta stalno strukturno sodelovanje (PESCO), razvoj zmogljivosti in odpornosti, pomen sodelovanja z Natom, Združenimi narodi, Organizacijo za varnost in sodelovanje (OVSE) in drugimi partnerji ter trenutnih operacijah in misijah skupne varnostne in obrambne politike.

Strateških in političnih posledic dogajanja v Afganistanu sta se podrobneje dotaknila v kontekstu nadaljnjega razvoja varnosti in obrambe Evropske unije, strateške avtonomije, sodelovanja z Natom, krepitve transatlantske povezave, Zahodnega Balkana in razmer v Sahelu.

Pomembna je tudi razprava o strateškem kompasu, ki naj bi podala strateške in konkretne usmeritve o nadaljnjem razvoju zmogljivosti, nadgradnji politik ter njihovi boljši integraciji, pa tudi o večji odzivnosti in učinkovitosti operacij ter misij skupne varnostne in obrambne politike Unije. Pri tem bo velikega pomena tudi podrobna in celostna analiza dogajanja v Afganistanu ter drugih kriznih žariščih, dosedanje izkušnje kriznega upravljanja in stabilizacije Evropske unije ter tudi drugih mednarodnih deležnikov.