Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan sodeloval na dogodku OZN na visoki ravni o vnaprejšnjem ukrepanju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes z video nagovorom sodeloval na dogodku na visoki ravni, ki ga je organizirala Organizacija Združenih narodov, z naslovom "Vnaprejšnji ukrepi: zaveza za ukrepanje še pred krizo" (Anticipatory Action: A Commitment to Act Before Crises).
med video nagovorom

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Organizacija Združenih narodov je, skupaj z Nemčijo in Združenim kraljestvom, organizirala dogodek z namenom pospešitve sistema predvidevanja ukrepov, potrebnih za lajšanje kriz, in spodbuditi kolektivno prizadevanje za boljše ukrepanje pred nastankom kriz.

Državni sekretar dr. Raščan je v nagovoru poudaril izjemen pomen preventivnega humanitarnega delovanja ter izrazil zadovoljstvo, da tovrstne dejavnosti in projekti že potekajo v šestdesetih državah. Slovenija podpira in pri svojem delovanju upošteva ključna politična priporočila za razvoj preventivnega humanitarnega delovanja, ki so jih določile agencije, združene v delovno skupino za predvidevanje ukrepov.

"Razvoj humanitarnega sistema za predvidevanje je dobra spodbuda za izgradnjo še boljšega sodelovanja v podnebnem in razvojnem sektorju, ko gre za obvladovanje različnih tveganj," je poudaril državni sekretar dr. Raščan. Kot izjemen primer je navedel vodo, glavno presečno temo slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.