Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktorji EU o Afganistanu pred donatorsko konferenco v Ženevi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V. d. generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič se je udeležil izrednega zasedanja generalnih direktorjev EU za humanitarno pomoč o razmerah v Afganistanu v okviru priprav na ministrsko srečanje na visoki ravni, ki bo potekalo v Ženevi, 13. septembra 2021.

V ospredju razprave, ki je potekala po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU (Gymnich) in zasedanju generalnih direktorjev za razvoj pretekli teden, je bilo slabšanje humanitarne situacije v Afganistanu in potreba po solidarnosti z afganistanskim prebivalstvom, vključno z zagotavljanjem humanitarnega dostopa. Okrepljena humanitarna pomoč naj bo, upoštevajoč težko situacijo na terenu in humanitarni odzivni načrt, fleksibilna in usmerjena v naslavljanje osnovnih življenjskih potreb prizadetega prebivalstva.

V. d. generalnega direktorja Jukič je poudaril, da se nahajamo na pragu humanitarne katastrofe, zaradi česar je nujno spoštovanje temeljnih humanitarnih načel in mednarodnega humanitarnega prava. Slovenija je kot odgovorna članica mednarodne skupnosti zagotavljala humanitarno in razvojno pomoč afganistanskemu prebivalstvu od leta 2005 naprej. Ob poslabšanju situacije bo namenila dodaten humanitarni prispevek, ki ga bo na ministrskem srečanju na visoki ravni v ponedeljek najavil minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.