Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državnega sekretarja Gašperja Dovžana s pomočnikom zunanjega ministra Arabske republike Egipt veleposlanikom Badrom Abdel Attyjem

Državni sekretar Gašper Dovžan se je srečal s pomočnikom zunanjega ministra Arabske republike Egipt veleposlanikom Badrom Abdel Attyjem.
pred zastavami

Državni sekretar Gašper Dovžan s pomočnikom ministra za zunanje zadeve Egipta, veleposlanikom Badrom Abdel Attyjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta potrdila tradicionalno dobre bilateralne odnose. Pomočnik zunanjega ministra Egipta veleposlanik Atty se je zahvalil za julijsko donacijo 250.000 doz cepiva Slovenije Egiptu. Potrdila sta vzajemni interes za nadaljevanje političnega dialoga med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja na gospodarskem področju, med drugim tudi sodelovanja med lukama Koper in Aleksandrijo, na področju digitalizacije (predvsem arhivov, knjižničnega gradiva in kulturne dediščine), umetne inteligence in naprednih tehnologij v kmetijstvu ter upravljanja voda.

V nadaljevanju pogovora je pomočnik zunanjega ministra Atty predstavil poglede Egipta na dogajanje v regiji, predvsem v Libiji, Siriji ter Izraelu in Palestini, ter na egiptovsko-etiopski spor glede Velikega renesančnega jezu. Sogovornika sta izmenjala stališča glede vprašanja migracij, človekovih pravic in odnosov med EU in Egiptom.