Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič: Digitalno pismenost potrebujemo tudi v Savinjski regiji

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazb Mark Boris Andrijanič se je danes udeležil obiska Vlade Republike Slovenije v Savinjski regiji. V okviru obiska je minister obiskal šolski center Velenje, srečal se je tudi s predstavniki podjetja KLS Ljubno in skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožetom Podgorškom obiskal Mlekarno Celeia. Minister za digitalno preobrazbo je ob zaključku regijskega obiska, ki je namenjen predvsem spoznavanju izzivov in priložnosti v regiji, sodeloval tudi na javni tribuni v Celju.

Minister je obiskal šolski center Velenje, kjer je nagovoril dijake, s katerimi je spregovoril o poteku njihovega učnega procesa. Pri tem je spoznal dijake iz različnih programov izobraževanja, med drugimi s smeri turizma, gastronomije, strojništva in računalništva. Minister je izpostavil, da je kriza koronavirusa dokazala, da doma potrebujemo najsodobnejšo računalniško opremo. Ob tem so dijaki opozorili, da v nekaterih krajih nimajo vsi dostopa do hitre širokopasovne povezave, pri čemer je minister dejal, da "delamo na tem, da povezavo dosežemo povsod".

Minister je na vprašanje dijaka o tem, kakšna je njegova vizija Slovenije v 25 letih, odgovoril, da zagotovo zelo svetla. Ena izmed rešitev za preboj Slovenije med najbolj digitalizirane države v Evropi je po njegovih besedah digitalna pismenost družbe. Hkrati pa je ob tem po ministrovem mnenju potrebne tudi nekaj solidarnosti med mladimi in starejšimi v obliki medgeneracijskega sodelovanja. "Mladi, odidite v tujino po izkušnje na prakse, na program Erasmus+, vendar se morate nujno vrniti domov. Tu vas najbolj potrebujemo!" je dejal minister in svoje srečanje z dijaki pospremil s pozivom: "Želim vam veliko uspehov in poguma! Slovenci smo včasih malo preskromni. Prijavite se na najboljše univerze in na najboljše tečaje." Minister se je kasneje srečal z vodstvom in predstavniki Šolskega centra Velenje, s katerimi je govoril o vlogi nove vladne službe pri pospešitvi digitalizacije, predvsem v učnih procesih in izobraževalnih programih.

V nadaljevanju obiska je minister za digitalno preobrazbo obiskal tudi družinsko podjetje KLS Ljubno d.o.o., ki je globalni dobavitelj avtomobilske industrije. V podjetju proizvajajo in dobavljajo več kot 350 različnih izdelkov za zagon motorjev in pogon električnih ter hibridnih vozil. Svoje produkte izvažajo v več kot 20 držav na vseh razvitih trgih. Podjetje je bilo leta 2017 imenovano za eno najboljših družinskih podjetij na svetu, z delovanjem več kot 220 robotov je kar 98 % proizvodnih procesov avtomatiziranih in robotiziranih.

Minister Andrijanič je ob ogledu proizvodnje in robotiziranega delovnega procesa predstavil delo nove vladne službe, posebej ukrepa e-gradbeno dovoljenje in poenostavitev poročanja podjetij državi.

Minister se je nazadnje skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožetom Podgorškom srečal še z vodstvom Mlekarne Celeia, v večernem času pa sodeloval na javni tribuni z nosilci razvoja v regiji.

Minister Mark Boris Andrijanič je glede Savinjske regije dejal, da je v omenjeni regiji veliko tehnološko naprednih podjetij, ki dosegajo najvišja mesta, kar se tiče niš, tudi start-up "scena" je aktivna, še posebej okoli Celja. Minister tudi za Savinjsko regijo opaža problem digitalne pismenosti, ki to regijo pesti. "Za pridobivanje tehničnega in računalniškega znanja, sta glavna ponudnika ŠC Velenje in Celje, kar se tiče vseživljenjskega izobraževanja na področju digitalnih veščin, pa le-to poteka na ljudskih univerzah," je poudaril minister.