Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti na uradnem obisku na Dunaju

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se danes, 15. septembra 2021, mudi na uradnem obisku na Dunaju. Na bilateralnem srečanju se bo sestal z državno sekretarko Republike Avstrije, pristojno za kulturo, mag. Andreo Mayer. Ob 19. uri bo nagovoril zbrane na otvoritvi razstave "Alma Karlin – Sama okoli sveta" v dunajskem muzeju Weltmuseum.

Alma M. Karlin in pahljača | Avtor: Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani

1 / 3

Minister za kulturo dr. Simoniti se bo na današnjem bilateralnem srečanju z državno sekretarko Republike Avstrije, pristojno za kulturo, mag. Mayer pogovarjal o aktualnih razmerah na področju kulture v povezavi s covidom-19, med drugim tudi o nekaterih sistemskih rešitvah na področju kulture. Pogovor bo tekel tudi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije s področja kulture in avdiovizualnega sektorja ter o aktualnemu umetniškemu dogajanju.

Ob 19. uri bo nagovoril zbrane v dunajskem muzeju Weltmuseum na otvoritvi razstave "Alma M. Karlin – Sama okoli sveta". Razstava o presunljivi življenjski zgodbi svetovne popotnice, pisateljice, ljubiteljske raziskovalke, poliglotke in teozofinje Alme M. Karlin je zasnovana na znanstveni monografiji "Neskončno potovanje Alme M. Karlin: življenje, delo in zapuščina". Kustosa razstave sta avtorica omenjene monografije Barbara Trnovec, ki je dolgoletna raziskovalka življenja in dela Alme M. Karlin ter kustosinja in skrbnica njene zbirke v Pokrajinskem muzeju Celje, in kustos v dunajskem muzeju Weltmuseum Reinhard Blumauer. Na ogled bodo etnografska zbirka Alme M. Karlin in njene fotografije, ki jih hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. 

Razstava je nastala v sodelovanju enega najuglednejših evropskih etnografskih muzejev Weltmuseum iz Dunaja in Pokrajinskega muzeja Celje, ob podpori slovenskega veleposlaništva na Dunaju in Slovenskega kulturno-informacijskega centra v Avstriji (SKICA).

Razstava, ki bo na ogled do 18. januarja 2022, po oceni strokovnjakov predstavlja vrhunski dosežek za slovensko muzejsko stroko.

Več o razstavi na strani muzeja Weltmuseum Dunaj.