Skoči do osrednje vsebine

Ministra Tonin in Benkő tudi o spomeniku padlim madžarskim vojakom v Posočju

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je včeraj v okviru skupne seje vlad Slovenije in Madžarske ob odprtju 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju srečal z obrambnim ministrom Republike Madžarske dr. Tiborjem Benkom.

Ministra sta ob začetku pogovorov izpostavila zelo dobro sodelovanje med državama na vojaškem in obrambnem področju, minister Tonin se je madžarskemu kolegu zahvalil za pomoč pri nadzoru zračnega prostora Slovenije. Benkő je zagotovil, da bodo s tem nadaljevali tudi naprej.

V pogovorih sta se dotaknila tudi pomena vzpostavljanja stabilnosti in miru Zahodnega Balkana, kar sta obe državi vzpostavili kot prioriteto za stabilnost v celotni regiji.

Ministra Tonin in Benkő sta se dogovorila tudi o datumu slovesnosti ob postavitvi spomenika padlim madžarskim vojakom v Posočju. Slovesnost ob postavitvi bo v začetku novembra.

Minister Matej Tonin je ob koncu pogovorov madžarskega ministra Tiborja Benka prosil za podporo ob oblikovanju osnutka Strateškega kompasa. Le-ta naj bi luč sveta ugledal že novembra, v času slovenskega predsedovanja. Dokument, ki predstavlja pomembne usmeritve Evropske unije na obrambno-varnostnem področju za prihodnja leta, bo dokončan drugo leto, ko bo Svetu Evropske unije predsedovala Francija. Ministra sta se dotaknila tudi zadnjih pogovorov na neformalnem obrambnem srečanju o mehanizmih za hitrejšo in učinkovitejšo operativnost evropske bojne skupine. 

V okviru sejma v Celja sta si ministra ogledala tudi predstavitve Slovenske vojske in Uprave za zaščito in reševanje. 

Slovenska in madžarska delegacija na pogovorih za konferenčno mizo. NA steni v ozadju visi umetniška slika.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je v okviru skupne seje vlad Slovenije in Madžarske ob odprtju 53. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju srečal z obrambnim ministrom Republike Madžarske dr. Tiborjem Benkom | Avtor: MORS

1 / 2