Skoči do osrednje vsebine

Dan evropskega sodelovanja praznovali tudi projekti Programa sodelovanja Slovenija-Madžarska

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Pod pokroviteljstvom Evropske komisije po vsej Evropi letos že desetič zapored potekajo prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja. Z različnimi dogodki želimo poudariti dosežke evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju. Rezultate petih čezmejnih projektov Programa sodelovanja Slovenija-Madžarska 2014-2020 so prejšnjo soboto spoznali tudi udeleženci dogodka »Piknik projektov«.

Letošnje prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja (European Cooperation Day – EC Day) povezujejo vse programe evropskega teritorialnega sodelovanja, ki so bolj znani kot programi Interreg in predstavljajo drugi steber kohezijske politike. Na stotine Interreg projektov si vsako leto prizadeva najti rešitve za čezmejne izzive po celotni Evropi. Njihova prizadevanja temeljijo na sofinanciranju iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Že deseto leto zapored se v septembru ob tej priložnosti po vsej Evropi izvajajo raznolike aktivnosti. Programi evropskega teritorialnega sodelovanja zagotavljajo okvir za izvajanje skupnih ukrepov, spodbujajo regije in države k reševanju regijskih izzivov ter spodbujajo skladen gospodarski, socialni in teritorialni razvoj. Z dogodki želimo poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju.

Letošnji dogodek Programa sodelovanja Slovenija-Madžarska 2014-2020 se je odvijal na dveh lokacijah - na dvorcu Rakičan in EXPANU v Murski Soboti. Predstavili smo peti zanimivih projektov: Horse based tourism-HBT, Back in the day, Dual Transfer, Green Reg in Green line. Ključno sporočilo dogodka je bilo, da je reševanje skupnih izzivov s povezovanjem in čezmejnim sodelovanjem veliko lažje in bol učinkovito.

Več na spletni strani Programa sodelovanja Slovenija-Madžarska.