Skoči do osrednje vsebine

Na drugem državljanskem forumu Konference o prihodnosti Evrope o skupnih vrednotah, vladavini prava in varnosti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
»Demokracija, vrednote, pravice – skupaj z odgovornostmi – in vladavina prava so izhodišča Evropske unije in so tisto, na čemer Unija temelji«. S temi besedami je Gašper Dovžan, državni sekretar in sopredsedujoči izvršnemu odboru Konference o prihodnosti Evrope, danes v Strasbourgu pred začetkom drugega evropskega državljanskega foruma nagovoril udeležence.

Dvesto državljanov – med njimi je tudi veliko mladih – bo do nedelje v Evropskem parlamentu v Strasbourgu razpravljalo o demokraciji/vrednotah, pravicah, pravni državi in varnosti. Gre za teme, ki so tudi med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. »Zavedamo se, da Unija ni le evro, ni le skupni trg, temveč je predvsem skupnost vrednot. Spoštovanje temeljnih vrednot in načel Unije, vključno z zagotavljanjem vladavine prava, pa je skupna odgovornost držav članic in institucij EU,« je v nagovoru poudaril državni sekretar Dovžan.

Izzivi, s katerimi se je Evropa soočala v zadnjih letih, so pokazali potrebo po odprti, vključujoči in pregledni razpravi o naši skupni prihodnosti. Konferenca predstavlja edinstven javni forum, ki vsem Evropejkam in Evropejcem omogoča, da izrazijo, kaj naj Unija počne in kako naj deluje v korist vseh. »Konferenca je tudi priložnost, da se spoznamo in se zavemo različnosti znotraj EU, ki jo moramo znati spoštovati in ji prisluhniti,« je še dejal govornik.

Konferenca o prihodnosti Evrope je namenjena premisleku o tem, kako narediti Evropsko unijo še boljšo, močnejšo in odpornejšo. V času slovenskega predsedovanja Svetu EU si bo Svet še naprej prizadeval za končni uspeh konference.