Skoči do osrednje vsebine

Te dni v Sežani poteka mednarodno usposabljanje za reševanje iz jam

Med 25. septembrom in 2. oktobrom v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Enota Sežana, poteka usposabljanje za reševanje iz jam.

V okviru Pobude za pripravljenost na nesreče in njihovo preprečevanje za Jugovzhodno Evropo (DPII SEE) Slovenija, Ministrstvo za obrambo, Uprava za zaščito in reševanje v sodelovanju z Direktoratom za zaščito in reševanje Republike Severne Makedonije, Jamarsko reševalno službo pri Jamarski zvezi Slovenije in Jamarsko zvezo Severne Makedonije izvaja usposabljanje za reševanje iz jam.

Usposabljanja se je udeležilo 18 kandidatov iz devetih držav, in sicer: Romunija, Črna gora, Turčija, Albanija, Makedonija, Bolgarija, Srbija, Bosna in Slovenija. Dodatno pa sta na usposabljanju tudi dva inštruktorja v gostovanju, ki prihajata iz Makedonije in Srbije.

Prvi dan je potekalo spoznavanje opreme in preverjanje trenutnega znanja kandidatov, nato pa so se razdelili v dve skupini. V prvo so bili razvrščeni tisti z osnovnim znanjem, v drugo pa z naprednim. Usposabljanje se je nadaljevalo z osnovnimi manevri oziroma reševalnimi sistemi.

Vsakemu inštruktorju so dodeljeni trije ali štirje kandidati, ki se skupaj odpravijo na delovišče, kjer najprej opravijo demonstracijo oziroma praktični prikaz manevra, potem pa se delo šele začne. Vsak kandidat na dan osvoji približno dva do tri manevre in nekaj njihovih različic. Zvečer pa sledijo analize, ne manjka pa tudi predavanj oziroma predajanje teoretičnega znanja. Med slednje spada tudi potek celotnega reševanja, ki se začne s klicem na številko 112.

Kandidate se čez celotno usposabljanje pripravlja na končno vajo, na kateri bodo razdeljeni po skupinah, vendar delovali samostojno pod nadzorom inštruktorja. Njihova naloga bo reševanje poškodovanca (imitatorja) iz tehnično zahtevne vaje. Vaja bo potekala v četrtek, 30 septembra, ob 12. uri v kamnolomu Lipica.

Na sliki en jamar opazuje druga dva jamarja v zraku.

Jamarji opravljajo manevre. | Avtor: Jamarska reševalna služba

1 / 3