Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na konferenci "Skupno 2021-Gemeinsam"

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v Celovcu udeležila konference, ki jo je pod geslom »Skupno 2021- Gemeinsam« pripravila Mohorjeva družba. Osrednji naslov konference je bila Razvoj pravic narodnih skupnosti, predvsem o zaščiti etničnih skupin, priznavanja in pospeševanja jezikov manjšin v javnosti.

V uvodnem delu so poleg ministrice dr. Helene Jaklitsch zbrane pozdravili še direktor Mohorjeve Karl Hren, župan mesta Celovec Christian Scheider, poslanka v državnem zboru Olga Voglauer, koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser, predstavnik gradiščanskih Hrvatov Nikolaus Berlakovich in predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Igor Zorčič. Prvi sklop današnjega dne je potekal pod naslovom »Jeziki odpirajo miselne svetove. Jeziki dovoljujejo razumevanje. Jeziki povezujejo.«, vse skupaj pa je pod vodstvom Kristine Kargelj popestril kvartet Kluba slovenskih študentk in študentov na Koroškem.

Ministrica je zbrane nagovorila ter izpostavila, da » je takšna izmenjava znanj, izkušenj in mnenj zagotovo koristna in potrebna iz več vidikov. Manjšine iščejo skupne točke, skupaj oblikujejo stališča in iščejo odgovore na izzive, ki jih prinaša tako življenje znotraj večinske skupnosti kot tudi sodobni čas. Ta namreč korenito spreminja naše razumevanje samega sebe in naših identitet, tudi narodnih, zato velja temu še posebna pozornost.« Spomnila je tudi, da se zaključuje leto, ko smo obeleževali 100. letnico koroškega plebiscita ter dodala, da je »v tem letu prišlo premikov glede pravic koroških Slovencev, kar smo vsi z velikim zadovoljstvom pozdravili, vendar bi si želeli, da bi bili ti premiki vendarle še večji, še posebej na področju sistemskega urejanja pravic manjšine. /…/ Mineva tudi 10 let od kompromisa o dvojezičnih napisih, v okviru katerega je tudi bila obljubljena nadaljnja reformah manjšinskega varstva, do česar žal še ni prišlo v zadovoljivi meri.«

Po predstavitvi projektov dijakov, ki prihajajo iz štirih dvojezičnih srednjih šol, na temo Vidna dvojezičnost in ugled jezika je sledila podijska diskusija s predstavniki politike in diplomacije, na kateri je sodelovala tudi ministrica. Poudarila je, da Slovenija dosega najvišje standarde v evropskem prostoru pri modelu varovanja manjšinskih pravic obeh avtohtonih narodnih manjšin in bi morala biti zgled ostalim državam, zaključila pa je s preprosto mislijo »čim manj besed in čim več dejanj«.

Dogodek organizira Mohorjeva družba v Celovcu v okviru političnega izobraževanja, trajal pa bo vse do sobote 2. 10. 2021.