Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan pozval k uvajanju potrebnih sprememb pri humanitarnem delovanju in financiranju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je z video nagovorom sodeloval na dogodku na visoki ravni "Od odziva k preprečevanju: Vnaprejšnje ukrepanje pri preprečevanju prehranskih kriz".
Državni sekretar sedi pred njim kamera

Državni sekretar dr. Raščan med snemanjem nagovora | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Dr. Raščan je poudaril izjemen pomen humanitarnega delovanja, ki bi moralo nastopiti še pred izbruhom hudih kriz ter pozval k uvajanju potrebnih sprememb pri humanitarnem delovanju in financiranju. Opozoril je na ugotovitev, da je 20 odstotkov humanitarnih kriz mogoče predvideti, kljub temu pa se za vnaprejšnje humanitarno ukrepanje namenja le en odstotek vseh sredstev.

Razvoj humanitarnega sistema za predvidevanje je dobra spodbuda za izgradnjo še boljšega sodelovanja v podnebnem in razvojnem sektorju, ko gre za obvladovanje različnih tveganj. Kot pozitiven primer je dr. Raščan navedel vodo, ki je tudi glavna presečna tema slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Dogodek je organizirala Evropska komisija v sodelovanju s ključnima organizacijama za pomoč v hrani v okviru Združenih narodov, Svetovnim programom za hrano (WFP) in Organizacijo za prehrano in kmetijstvo (FAO).