Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Peter Geršak na okrogli mizi o transformaciji slovenskega turizma

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Državni sekretar mag. Peter Geršak je sodeloval na okrogli mizi z naslovom »Kako doseči hitro in kakovostno transformacijo slovenskega turizma?«. Okrogla miza je potekala v okviru Dnevov slovenskega turizma, naslavljala pa je ključne izzive trajnostne in digitalne transformacije slovenskega turizma.

»Ves svet gre po stopinjah digitalizacije,« je uvodoma na okrogli mizi o transformaciji slovenskega turizma poudaril državni sekretar Geršak. Pandemija je povzročila velik kolaps v sektorju turistične dejavnosti, hkrati pa je močno pospešila digitalizacijo. Ravno na točki okrevanja turizma bo ključno vlogo odigrala digitalizacija.

Državni sekretar Peter Geršak je na plenarnem dnevu v Postojni nanizal tudi primere dobrih praks in načine, kako lahko digitalizacija pripomore k produktivnosti ter okrevanju in odpornosti slovenskega turizma. »Lahko recimo digitaliziramo celotno dobavno verigo, potem je tu koncept pametnih mest, pametnih hiš. Vse te nove tehnologije lahko zelo pripomorejo k večji dodani vrednosti, a brez tega, da vlagamo napore digitalne transformacije tudi na drugih področjih, turizem ne bo uspel.«

Pogovor je tekel tudi v smeri trajnostne naravnanosti in načinov, kako je digitaliziran turistični ponudnik lahko tudi trajnostno učinkovit ponudnik. S pomočjo digitalne tehnologije, pametnih algoritmov in senzorjev lahko v pametnih hišah turistični ponudniki porabijo manj vode, elektrike in ostalih virov. Drug način, kako se digitalni turistični ponudnik povezuje s trajnostno naravnanostjo, se dotika mobilnosti, je ob koncu poudaril državni sekretar. »Eden izmed ukrepov, ki jih načrtujemo z ministrstvom za infrastrukturo je enotna platforma za javni prevoz. Tako bo lahko turist načrtoval svojo pot od vlaka, avtobusa do električnega skiroja in končne destinacije. In ko pridemo do teh platform, je potrebno ogromno vlaganja v njih. Tretji primer so dobavne verige,« je dejal. Na tak način bomo skupaj zmanjšali ogljični odtis in poslovali digitalno ter trajnostno naravnano.