Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar na visoki konferenci o učinkoviti zaščiti manjšin

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič se je Strasbourgu udeležil visoke konference o učinkoviti zaščiti narodnih manjšin, ki je organizirana v okviru Sveta Evrope.

Dr. Valentinčič je bil poleg visokega komisarja za narodne manjšine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Kairata Abdakhmanova in posebnega poročevalca o manjšinskih vprašanjih Organizacije združenih narodov Fernanda de Varennesa eden od treh uvodnih predavateljev. V svojem nagovoru je orisal varovanje manjšin na ozemlju Republike Slovenije, ki velja za zgledno ter skrb, ki jo Slovenija kot matična država namenja slovenskim manjšinam v sosednjih državah. Poudaril je, da zaradi visoke ravni pravic manjšin v Sloveniji nihče ni na izgubi, ampak pridobijo vsi, tako pripadniki manjšinskega kot večinskega prebivalstva.  Po njegovo manjšinsko varstvo ni le notranja zadeva držav, ampak tudi stvar mednarodne skupnosti. Na evropskem kontinentu prednjači Svet Evrope, ki preko Okvirne konvencije za narodne manjšine in Evropske listine o regionalnih in manjšinskih jezikih ponuja nadzorna mehanizma, ki pomagajo pri dvigovanju manjšinske zaščite v Evropi, zato je konferenco v okviru te mednarodne organizacije označil kot primerno in dobrodošlo. Hkrati kot se spreminja življenje, opozoril je predvsem na vse večjo individualizacijo in mobilnost, pa se pojavljajo tudi novi izzivi na področju obravnave narodnih manjšin, zato bodo za njihovo učinkovito zaščito napori potrebni tudi v prihodnosti.

V okviru dogodka so nato potekale še tri okrogle mize, kjer so številni ugledni gosti diskutirali o prihodnosti varstva pravic narodnih manjšin v okviru Sveta Evrope, evropskih institucij, pravnih sistemov in o promociji pravic narodnih manjšin.