Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte na regijskem obisku v Obalno-kraški regiji

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte je v sklopu vladnega obiska v Obalno-kraški regiji obiskala Splošno bolnišnico Izola, kjer je prisostvovala slavnostni otvoritvi hemodialize, ter Zdravstveni dom Piran, v katerem se je z vodilnimi iz Zdravstvenih domov Piran, Koper ter Izola sestala na temo nujne medicinske pomoči.

V Splošni bolnišnici Izola so 19. oktobra 2021 odprli nov center za hemodializo, ki je opremljen z najsodobnejšo tehnologijo. Strokovni direktor Dušan Deisinger je na slovesnosti povedal, da so s pridobitvijo, vredno 2,5 milijona evrov, ki obsega 700 kvadratnih metrov površin in še 70 kvadratnih metrov za pripravo dializne vode in dializnih koncentratov pokazali, da niso pozabili na ostale bolnike. Tem so sicer že do zdaj nudili strokovno zelo dobro oskrbo, a so prostori za današnje razmere postali neustrezni, je še dodal.

Nov center bo v uporabo stopil z novembrom. Po besedah Maje Mrevlje, vodje Oddelka za hemodializo, imajo okoli 60 kroničnih bolnikov, letno opravijo okoli 8500 kroničnih dializ, dodatno pa še 400 do 500 dializ kritično bolnih v intenzivnih enotah. Tako se izolski center uvršča v isti rang velikosti kot ostali dializni centri po splošnih bolnišnicah.

Izolsko posebnost pa predstavlja velik delež bolnikov iz drugih delov Slovenije ter tudi tujine, ki pridejo na dializo med dopustovanjem. Če so morali prej več kot polovico teh bolnikov zavrniti zaradi pomanjkanja kapacitet, pa bodo s sedanjimi 24 priključnimi mesti in tremi sobami za izolacijo dostopnejši tudi zanje, je izpostavila Mrevljetova.

Državna sekretarka Alenka Forte je pozdravila novo pridobitev ter pohvalila delo izolske bolnišnice v času epidemije, vključno z njihovo razvojno naravnanostjo in pozitivnim poslovanjem. Dodala je, da je po sprejetju Zakona o investicijah v zdravstvu v pripravi strategija razvoja slovenskega zdravstva; načrt, kako čim bolj pravično in po potrebah vlagati v posamezne regije in razvijati hospitalni del, pa bo potrebno še narediti. Napovedala je, da bosta pri tem poleg izolske, udeleženi še bolnišnici v Valdoltri in Sežani, o višini sredstev pa je še prezgodaj govoriti.