Skoči do osrednje vsebine

Ministrica podelila priznanje ob 70. obletnici izhajanja revije Naša luč

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes ob začetku okrogle mize z naslovom »Železni jubilej Naše luči« podelila priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu reviji Naša luč ob 70. obletnici izhajanja revije, ki je vsa ta desetletja predstavljala pomembno slovensko narodno kulturno in duhovno vez med Slovenci po svetu in v domovini ter prispevala k ohranjanju narodne identitete in kulturne dediščine med rojaki zunaj Slovenije.
G. Rihar drži priznanje, ministrica na levi strani ploska, v ozadju sedijo razpravljalci na okrogli mizi.

Ministrica je podelila priznanje Lenartu Riharju, ravnatelju Rafaelove druzbe. | Avtor: USZS

Dogodek je v prostorih Galerije Družina pripravila Rafaelova družba, ki revijo skupaj z Zvezo izseljenskih duhovnikov v Evropi in v sodelovanju z založbo Družina tudi izdaja.

Ministrica je v svojem nagovoru izrazila iskreno veselje, da je lahko del praznovanja tega častitljivega jubileja. Ob tem pa še posebej izpostavila in pohvalila, da revija vsa te leta ohranja jasna in nedvoumna temeljna vsebinska izhodišča: utrjevati krščansko misel, spremljati in obveščati o življenju slovenskih skupnosti, spodbujati in podpirati zdomce in izseljence pri njihovem delu za skupno dobro in za dobro slovenske skupnosti, v zadnjem obdobju pa tudi skrb za slovenski jezik, še posebej med najmlajšo generacijo. Poudarila pa je tudi nenadomestljivo vlogo revije v času, ko zaradi totalitarnega režima, ki je zelo skrbno bdel nad javno besedo, ni smela izhajati v Sloveniji, kot tudi v današnjih časih. »Danes, ko so slovenske skupnosti v Evropi po svetu pred številnimi izzivi, ki jih je epidemija, s katero se že skoraj dve leti sooča svet, še pomnožila, je vloga, pravzaprav poslanstvo Naše luči še toliko večje.« je povedala ministrica in zaželela ustvarjalcem in vsem sodelavcem, da bi tudi v teh zahtevnih časih nadaljevali svoje delo enako predano in z isto vnemo, kot to počnejo že 70 let.

Sledila je okrogla miza na kateri so svoje misli o 70 letih Naše luči strnili glavni urednik mons. Janez Pucelj, profesor zgodovine, kritičen intelektualec in publicist mag. Jurij P. Emeršič, urednica cerkvenega lista Krške škofije Nedelja Mateja Rihter in Ljubo Bekš, dolgoletni odgovorni urednik, ki je diplomiral prav na temo Naše luči. Pogovor je moderirala Helena Janežič, skrbnica zbirke knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu pri Narodni in univerzitetni knjižnici.

Naša luč, mesečnik za Slovence po svetu objavlja temeljne članke s katerimi podpira kulturne dosežke znotraj slovenskih skupnosti v izseljenstvu, zgodovinsko raziskovalne članke, intervjuje, besedila, ki predstavljajo razvoj lastne ustvarjalnosti zamejcev in izseljencev, članke o dogodkih v domovini, komentar meseca, ki se dotika aktualnih tem družbenopolitične stvarnosti v domovini, poročila o dogodkih kulturne in narodnostne vsebine in predstavitev dogajanj znotraj zamejskih in izseljeniških skupnosti. Njen glavni namen je seznanjati slovenske izseljence in zdomce o kulturnih, verskih in narodnih vprašanjih v domovini in evropskem okviru.