Skoči do osrednje vsebine

70. obletnica Združenja Slovenska izseljenska matica

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila svečane akademije ob 70. obletnici Združenja Slovenska izseljenska matica (SIM). Ob tem jubileju je združenju podelila tudi priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za izjemno vlogo pri povezovanju slovenske izseljenske skupnosti z matično domovino in ohranjanje slovenske narodne identitete in kulturne dediščine med rojaki po svetu.
Minist5rica za govorniškim odrom med govorom.

Minstrica dr. Helena Jaklitsch. | Avtor: USZS

1 / 3

Ministrica se je v svojem nagovoru poudarila izjemen prispevek združenja, ki je še kako potreben tudi v prihodnje, na področju povezovanje slovenskih skupnosti med seboj, spodbujanje učenja slovenskega jezika, digitalizacije in ureditve njihovega izjemnega arhiva, pa tudi približevanje izjemne dediščine in potenciala slovenskih skupnosti po svetu slovenski družbi v domovini, ki žal o naših rojakih in njihovem ne le življenju na tujem, temveč tudi njihovih uspehih in zvestobi slovenstvu žal čisto premalo ve. Ter jih spodbudila, da je naj bo to tudi priložnost za kovanje novih smelih načrtov za prihodnost, ki pa jih članom SIM nikakor ne manjka. »Želim vam, da bi kljub visoki obletnici še naprej ohranjali mladostno zagnanost, zavezanost slovenstvu, bogati slovenski tradiciji in slovenski identiteti kot tistimi vrednotami, ki povezujejo naše Slovence po vsem svetu. Ne le med seboj, temveč tudi z nami. Vse dobro in res še enkrat iskrene čestitke!« je zaključila ministrica dr. Jaklitsch.

Na svečani akademiji, ki se je odvila v Mestni hiši v Ljubljani, so zbranim nekaj besed namenili tudi  akad. prof. dr. Boštjan Žekš, predsednik Združenja SIM dr. Boris Jesih in glavna tajnica organizacije Jasmina Ilič Draković. Nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Sergiju Pelhanu, nekdanjemu glavnemu tajniku Janezu Roglju, nekdanjemu novinarju in fotografu Rodne grude Ivanu Cimermanu ter Slovenskemu oktetu pa so podelili tudi posebne zahvale. Z ubranim petjem je dogodek popestril že omenjeni Slovenski oktet, ki je svojo pot začel prav na pobudo Slovenske izseljenske matice prav tako pred sedemdesetimi leti. Prireditev se je pričela s premiernim predvajanjem filma, ki so ga posneli z namenom obležitve te pomembne obletnice. V letošnjem letu so pripravili tudi razstavo, kjer so zbrali spomine na sedemdeset let dela organizacije, vso njeno pestro dejavnost, bogato knjižno bero, preštevilne stike med slovenskimi rojaki po svetu in matično domovino.  Razstava je bila na ogled obiskovalcem današnje akademije, že pred tem pa smo jo v mesecu septembru gostili tudi na uradu.

Združenje SIM, slovenska nevladna organizacija za Slovence po svetu, je bila ustanovljena 9.1.1951 v Ljubljani. Namen društva je pospeševati stike med domovino in Slovenci po svetu ter njihovimi potomci na narodnostnem, kulturnem, socialnem in gospodarskem področju. V ta namen posreduje leposlovne, znanstvene in druge knjige, časnike, časopise, filme in drugo kulturno, umetniško in znanstveno gradivo, organizira srečanja izseljencev v domovini, gostovanja Slovencev iz domovine v tujini in obratno, pomaga izseljencem pri ohranjanju in učenju slovenskega jezika in kulturnega izročila, organizira razstave, ekskurzije.