Skoči do osrednje vsebine

Vojaški odbor EU razpravljal o vojaških vidikih Strateškega kompasa

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš se je 25. in 26. oktobra 2021 v Bruslju udeležil zasedanja Vojaškega odbora EU v sestavi načelnikov generalštabov držav članic EU.

Zasedanje je vodil predsedujoči Vojaškemu odboru EU general Claudio Graziano. Ob robu zasedanja je bil tudi sprejem ob 20. obletnici delovanja EUMC (Vojaški odbor evropske unije), katerega so se udeležili vsi nekdanji predsedujoči. 

Vojaški odbor EU je na zasedanju opravil razpravo o številnih aktualnih vojaških vsebinah. V prvem dnevu zasedanja so načelniki generalštabov razpravljali o ključnih vojaških vsebinah v nastajajočem Strateškem kompasu in prihodnjih korakih zagotavljanja vojaške stroke pri njegovem usklajevanju ter oblikovanju. Opravili so razpravo o orodjih hitrega odzivanja EU s katerimi bo EU lahko učinkoviteje vojaško posredovala v prihodnjih krizah. V zaključku so opravili pregled vojaških operacij, ki se odvijajo v okviru vojaškega delovanja v podporo skupni evropski varnostni in obrambni politiki EU (SVOP). V drugem dnevu zasedanja so se načelniki posvetili krepitvi sodelovanja med EU in Natom ter podnebnim spremembam in njihovim posledicam na varnost in prihodnje vojaško delovanje; vsebini, ki je tudi težiščna vsebina predsedovanja Slovenije Svetu EU na vojaškem področju. Opravili so razpravo o nedavno vzpostavljeni vojaški misiji za usposabljanje v Mozambiku in se ob zaključku zasedanja posvetili spremembam pri delovanju vojaških misij za usposabljanje EU (EUTM). 

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je v razpravi o Strateškem kompasu izpostavil pričakovanje, da naj ta poda jasno usmeritev tudi glede vojaške ravni ambicij EU. V razpravi o orodjih hitrega odzivanja EU je izrazil podporo njihovemu nadaljnjemu razvoju ter izpostavil stališče, da je smiselno graditi okoli obstoječih mehanizmov, struktur in pobud. Izpostavil je regionalno povezovanje, prilagodljivost, izboljšanje standardov in izvajanje skupnih vojaških vaj. 

Ob robu zasedanja se je generalmajor Robert Glavaš srečal tudi z Načelnikom nacionalne garde Republike Ciper generalpodpolkovnikom Dimokritisom Zervakisom, s katerim sta govorila o možnostih vzpostavitve bilateralnega sodelovanja predvsem na področju usposabljanja in vaj.

Vojaški odbor EU zagotavlja vojaški nasvet in priporočila Političnemu in varnostnemu odboru EU o vseh vojaških zadevah v okviru delovanja EU. Redno zaseda na sedežu Sveta EU v Bruslju, in sicer v zasedbi vojaških predstavnikov držav članic EU, praviloma dvakrat letno pa zaseda v zasedbi načelnikov generalštabov. Enkrat v času predsedovanja vsake države članice, opravi zasedanje v predsedujoči državi članici EU. Slovenija je kot predsedujoča Svetu EU zasedanje gostila konec septembra.