Skoči do osrednje vsebine

Zvone Kokalj (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Zvone Kokalj je bil ustanovitelj in dolgoletni predsednik slovenskega kulturno prosvetnega društva Lastovka v Ingolstadtu. Spomnijo se ga kot velikega borca za slovenstvo, ki se je predvsem zavzemal za slovensko mladino.
Slika Zvoneta Kokalja

Zvone Kokalj

Kokalj si je še pred plebiscitom prizadeval za pravico do samoodločbe vsakega naroda in pojasnil da morajo biti v svobodni, demokratični in moderni državi človeške pravice zapisane v ustavi, predvsem pa upoštevane. Prepričan je bil, da slovenski narod ne bo preživel, če se Slovenija ne osamosvoji. Približno tako je decembra 1990 napisal takratnemu nemškemu zunanjemu ministru Genscherju. Kasneje pa je Kokalj prvič v življenju sedel na letalo za Ljubljano, da je lahko glasoval na plebiscitu.

Junija leta 1991 je Kokalj  v društevih prostorih pomagal pri pripravi besedil za protestno demonstracijo v Ingolstadu. Društvo Lastovka katoliška župnija sta skupaj organizirali demonstracijo zaradi napada jugoslovanske vojske na Slovenijo. Protestnega shoda se je 1. julija 1991 udeležilo več kot 500 ljudi med njimi tudi takratni nadžupan mesta Ingolstadt, kjer je javno priznal samostojno Slovenijo. Slovenska župnija in društvo Lastovka sta organizirali tudi obsežno pomoč žrtvam sovražne agresije, ki je potekala v okviru mednarodne organizacije Karitas.

Več o Zvonetu Kokalju in njegove prispevku si lahko preberete na spletni strani Slovenci.si.