Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje pogodbenic Ramsarske konvencije o mokriščih

Ta teden je v virtualni obliki potekalo 3. izredno zasedanje držav pogodbenic Ramsarske konvencije (EXCOP). Srečanje je bilo namenjeno potrditvi datuma naslednjega rednega zasedanja Konference pogodbenic (COP14) ter sprejetju plana financiranja Ramsarske konvencije za leto 2022.

Slovenija je v sklopu zasedanja neformalno vodila usklajevanje stališč držav članic EU in drugih evropskih držav, ki so se virtualnega zasedanja udeležile. Ustanovljena sta bila dva konferenčna odbora, za pregled in potrditev poverilnic ter za uskladitev resolucije o proračunu konvencije za leto 2022, na katerem so predstavniki Slovenije aktivno sodelovali.

V imenu držav pogodbenic članic EU je Slovenija podala uvodno izjavo s poudarkom na okrepljenem sodelovanju med Ramsarsko konvencijo, Konvencijo o biološki raznovrstnosti (CBD), Okvirno konvencijo Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC), ter z ostalimi okoljskimi sporazumi in na sodelovanju z drugimi medvladnimi organi, kot sta Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC) ter Medvladna platforma za biotsko raznovrstnost in ekosistemske storitve (IPBES). Vloga mokrišč, ki jih obravnava Ramsarska konvencija, je ključna za doseganje ambicioznih ciljev biotske raznovrstnosti in podnebnih ciljev. Podnebne spremembe vse bolj vplivajo na količino in kakovost vode, na ekosisteme odvisne od vode ter na pogostost ekstremnih vremenskih pojavov, kot so poplave in suše. Mokrišča veljajo za »na naravi temelječe rešitve« (Nature Based Solutions), ki zagotavljajo številne ekosistemske storitve, zato moramo spodbujati preudarno rabo mokrišč. Zavedati se je treba, da se število mokrišč še vedno zmanjšuje. Zato so države članice EU zavezane k varstvu kot tudi spodbujanju in pospeševanju obnove mokrišč. Slovenija je v izjavi izpostavila, da države članice EU ponovno potrjujejo svojo močno zavezanost k izvajanju Ramsarske konvencije o mokriščih, njenih resolucij in strateškega načrta konvencije.

Na zasedanju so pogodbenice obravnavale in uskladile dve resoluciji, datum za naslednji redni COP14, ki bo potekal od 21. do 29. novembra 2022 v Wuhanu na Kitajskem ter proračun za delovanje konvencije v letu 2022. Izrednega zasedanja se je udeležilo 135 pogodbenic Konvencije, a je bilo do zaključnega dneva zasedanja posredovanih samo 105 veljavnih poverilnic pogodbenic Konvencije. Ker je v skladu s Poslovnikom za sprejemanje odločitev potrebnih vsaj 2/3 od vseh pogodbenic (v primeru ExCOP bi to bilo 115 pravilnih poverilnic), je predsedujoči prekinil zasedanje. Nadaljevalo se bo 4. novembra 2021. Ker sta oba dokumenta usklajena, je v skladu s Poslovnikom na 3. izrednem zasedanju konference pogodbenic Ramsarske konvencije potrebna samo še njuna potrditev.

Več informacij o Ramsar

Več informacij o sestanku na spletu Ramsar