Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. oktobra 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.07 se je na Kalški gori, občina Preddvor, zaplezal planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči-Gorsko reševalne zveze Slovenije (HNMP-GRZS) Brnik so s helikopterjem Slovenske vojske (SV) planinca rešili in prepeljali v dolino.

Ob 14.54 se je na Voglu, občina Bohinj, zaplezala planinka. Gorski reševalci GRS Bohinj in združena ekipa HNMP-GRZS Brnik so s helikopterjem SV planinca rešili in prepeljali v dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.48 se je v na območju Javorškega vrha, občina Ajdovščina, izgubil pohodnik. Gorski reševalci GRS Tolmin so pohodnika našli in nepoškodovanega pospremili v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 0.09 je na Zalem Logu, občina Železniki, nenadoma obolela oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Železniki so oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.11 je ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala obolelo osebo iz Kanala v klinični center v Ljubljani. Gasilci PGD Kanal so varovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.57 sta na Regionalni cesti Boštanj–Radeče, pri naselju Kompolje, občina Sevnica, trčili osebni vozili. Pri tem se ni nihče poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili bateriji, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine in do prihoda policije usmerjali promet. Skupaj z dežurnim pri cestnem podjetju so odstranili odpadle dele vozil in počistili cestišče.

Ob 18.08 se je v bližini naselja Hrastje pri Cerkljah, občina Brežice, voznik kombiniranega vozila zaletel v obcestno drevo. Pri tem sta se dve osebi poškodovali. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice so poškodovani osebi prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 20.03 sta na avtocesti med Celjem center in Celje zahod v občini Celje trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so nato poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.20 sta v križišču Bratislavske cesta in obvoznice v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter posuli absorbent po izteklih tekočinah. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 19.29 sta v naselju Volčji potok, občina Kamnik, na kamniški obvoznici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in očistili po vozišču razlite motorne tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 16.38 je v naselju Hlaponci, občina Juršinci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na travnik, pri tem se je prevrnilo in pristalo na kolesih. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj prometne nesreče, do prihoda reševalcev oskrbeli ponesrečenca ter odklopili akumulator. Poškodovanca so reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.39 je v Novosadski ulici v Ljubljani v večstanovanjski hiši gorela zadnja stran štedilnika oziroma pečice. Gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje so na kraju ugotovili, da je sosed požar pogasil z gasilnikom, gasilci so pregledali mesto požara ter prezračili prostore. V požaru je bil uničena pečica in del kuhinjskega elementa.

Ob 13.12 je v Kapusovi ulici v Ljubljani v stanovanjski hiši gorela kuhinjska napa. Gasilci GB Ljubljana so odklopili električno napeljavo na napi, okolico pregledali s kamero, prav tako so pregledali streho okoli cevi izpusta nape. Razen kuhinjske nape ni bilo drugih poškodb na objektu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.19 so v naselju Gresovščak, občina Ljutomer, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ljutomer, Gresovščak in Radomerje so po izgoretju saj očistili dimnik ter pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.00 so na Grivški poti v Ajdovščini, gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina, pogasili požar v kuhinje v stanovanjski hiši.

Izpostava Postojna

Ob 19.12 je na Erazmovi ulici v Postojni zagorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Postojna so požar, ki je v celoti uničil prvo nadstropje stanovanjskega objekta, pogasili, ostale prostore objekta prezračili in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 14.44 je na Volkmerjevi cesti na Ptuju zagorelo v transformatorski postaji kotlovnice. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, požar omejili in pogasnili, prezračili prostore ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.43 so se v naselju Zgornja Hajdina, občina Hajdina, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Hajdina so zaprli dovod zraka v peč in varovali objekt do izgoretja saj.

Izpostava Trbovlje

Ob 5.21 je na Koloniji 1. maja v Trbovljah, v zapuščeni tovarni, brezdomec zakuril odpadni inventar. Gasilci PGD Trbovlje mesto so ogenj pogasili in pregledali objekt. Na kraju je bila prisotna patrulja PP Trbovlje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.39 je na Butajnovi, občina Dobrova-Polhov Gradec, gorelo kombinirano vozilo. Ob prihodu gasilcev PGD Butajnova - planina in Šentjošt se je požar razširil na pročelje stanovanjske hiše. Gasilci so požar pogasili. V požaru je bilo uničeno vozilo ter okoli 15 kvadratnih metrov pročelja stavbe, okno in vrata.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 3.27 je pri nogometnem igrišču ob Večni poti v Ljubljani gorela zaščitna plastična mreža. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška so požar pogasili. Zgorelo je približno 25 kvadratnih metrov mreže.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.35 je v Sadinji vasi v Semiču gorelo drevo ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Kot–Brezje in Črmošnjice so pogasili požar in podrli drevo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.32 so na Ulici bratov Učakar v Ljubljani goreli trije veliki zabojniki za embalažo. Gasilci GB Ljubljana so zabojnike pogasili ter preventivno pregledali še ostale zabojnike in okolico. Zabojniki so popolnoma uničeni.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 18.51 so na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Jesenice in policiji do preminule osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.24 so v Novem polju v Ljubljani gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom olajšali dostop reševalcem NMP Ljubljana do ponesrečenca, namestili opornico, ga prestavili na nosila in pomagali prenesti do reševalnega vozila, s katerim so ga odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 6.30 se je v stanovanju bloka v Peričevi ulici v Ljubljani nahajala onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata ter omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe.

Ob 13.15 so v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, gasilci PGD Višnja Gora, nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 13.27 je na Ljubljanski cesti v Horjulu v kotlovnici puščala voda. Gasilci PGD Horjul so vodo zaprli in posesali.

Ob 15.58 so v Andreaševi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana z avto lestvijo in tehničnim posegom odprli okno kopalnice stanovanja drugega nadstropja ter tako omogočili vstop reševalcem, katerim so tudi nudili pomoč pri oskrbi onemogle osebe.

Ob 17.38 so na Slovenski cesti v Mengšu, gasilci PGD Mengeš in Kamnik s pomočjo avto lestve bolnika spustili iz višine in jo predali reševalcem v oskrbo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/