Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kangler na obisku v Pomurju

Državni sekretar Franc Kangler z delegacijo se je danes v okviru vladnega delovnega obiska mudil v Pomurju. Med drugim si je ogledal policijski objekt v Petanjcih in obiskal Policijsko upravo Murska Sobota, Policijsko postajo za izravnalne ukrepe in Center za sodelovanje varnostnih organov v Dolgi vasi. Dan prej se je že srečal z županoma občin Radenci in Beltinci.
Državni sekretar Franc Kangler je delovni obisk začel s posvetom vlade v dvorcu Rakičan

Državni sekretar Franc Kangler je delovni obisk začel s posvetom vlade v dvorcu Rakičan | Avtor: Vlada RS

Na sestanku v policijskem objektu v Petanjcih se je državni sekretar seznanil s razmerami in problematiko v Enoti vodnikov službenih psov Murska Sobota. Murskosoboškim policistom se je zahvalil za pomoč pri varovanju javnega reda in miru na protestih.

Popoldanski del se je začel s srečanjem z vodstvom Policijske uprave Murska Sobota. Direktor uprave Damir Ivančič je delegaciji predstavil delovanje uprave. Stanje v upravi je dobro, sicer pa se soočajo z vedno večjim številom turistov in priseljencev, kar pomeni več izzivov. Po anketah sodeč je mnenje lokalne skupnosti o delu policije zelo dobro, na kar so zelo ponosni. Dobro sodelujejo in sobivajo tudi z romsko skupnostjo, je poudaril. Na področju boja proti nezakonitim migracijam na območju uprave delujejo mešane patrulje s hrvaškimi policisti, pa tudi mešane patrulje slovenskih policistov s Slovensko vojsko. Policijska uprava Murska Sobota je v prvih devetih mesecih s 1075 obravnavanimi kaznivimi dejanji med najmanj obremenjeni policijskimi upravami; trend obravnavanih kaznivih dejanj je negativen. Preiskanost kaznivih dejanj je 66-odstotna, najvišja na tem območju v prvih devetih mesecih zadnjih desetih letih.

Policijska postaja za izravnalne ukrepe in Center za sodelovanje varnostnih organov delujeta skupaj v istih prostorih v Dolgi vasi. Vodja centra Klemen Čop je poudaril dobro sodelovanje s hrvaškimi, avstrijskimi in madžarskimi kolegi pri izmenjavi informacij in delu nasploh. V zadnjem času je center velikokrat posredoval v sklopu gorske reševalne službe, je povedal. Na Policijski postaji za izravnalne ukrepe so izpostavili dobro sodelovanje z državami članicami schengenskega območja, sicer pa se osredotočajo na države Zahodnega Balkana, kjer je število kriminalnih dejanj večje.