Skoči do osrednje vsebine

Sporočilo državne sekretarke dr. Fridl Jarc ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture

Kulturne ustanove po vsej Sloveniji vabijo na Ta veseli dan kulture na številne brezplačne kulturno-umetniške dogodke – v živo in po spletu – kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram. Širok nabor dogodkov je primeren za vse starostne skupine, med drugim tudi za organizirane skupine iz vzgojno-izobraževalnih zavodov.
S črnimi črkami na beli podlagi in v rumenem srcu izpisano Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kulture

Sporočilo državne sekretarke dr. Ignacije Fridl Jarc

"Tretjega decembra praznujemo Ta veseli dan kulture. In kaj pravzaprav je kultura? Kultura je vse, kar določa človeka v njegovem odnosu bodisi do družbenega bodisi naravnega okolja. Je način, kako on sam ta prostor preoblikuje, nadgrajuje, soustvarja in o njem premišljuje, pa seveda s svojo prisotnostjo tudi humanizira. Zato v izvornem pomenu "cultura animi", kot jo je prvi uporabil Cicero, skrbi za rast svoje lastne duše. In zato je tretji december kot Ta veseli dan kulture priložnost, da pozovemo slehernega posameznika, da kulturo sprejme vase in da s kulturo soustvarja naš prostor. Tako bo Ta veseli dan kulture vesel vse leto 2022."

Zbirnik več kot 100 kulturno-umetniških dogodkov po vsej Sloveniji je dostopen na posebni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine

Varno na kulturno-umetniške dogodke, upoštevajte preventivne ukrepe za zajezitev širjenja covida-19 in ostanite zdravi.