Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na dogodku na visoki ravni o povezavi med razseljevanjem in vodnimi viri

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video konference udeležil dogodka na visoki ravni o povezavi med razseljevanjem in vodni viri ("Water and Displacement"). Poudaril je, da je voda v središču številnih globalnih, regionalnih in lokalnih izzivov, od zdravja do vplivov podnebnih sprememb. To je tudi eden izmed razlogov, da je Slovenija izbrala vodo kot osrednjo prednostno nalogo slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju razvojnega sodelovanja.
Državni sekretar dr. Raščan med nagovorom preko avdio-video konference

Državni sekretar dr. Raščan med nagovorom preko avdio-video konference | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Dejavniki, kot so degradacija ekosistemov, pomanjkanje vode in njena onesnaženost ter spreminjajoče se podnebje, igrajo pomembno vlogo pri razseljenosti ljudi. Prepletenost dejavnikov podnebnih sprememb, vodnih tveganj, šibkih institucij z omejenimi sposobnostmi soočanja in upravljanja moramo zaradi različnih političnih in drugih ozadij nujno naslavljati z lokalno usmerjenimi pristopi.

Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da je učinkovitost naslavljanja razseljenosti v povezavi z vodo odvisna od celovitega pristopa k ukrepom, s katerimi bomo naslavljali izzive. Temu so namenjeni tudi Sklepi Sveta o vodi v zunanjem delovanju EU, ki so bili sprejeti 19. novembra 2021.

Voda sodi tudi med prednostne vsebine slovenske zunanje politike, tako v povezavi s trajnostnim razvojem, človekovimi pravicami do varnega in zdravega življenjskega okolja kot tudi z dostopom do čiste pitne vode in sanitarij. Slovenija je že vrsto let članica skupine prijateljev za vodo in mir. Leta 2024 bo Slovenija gostila 10. zasedanje Vodne konvencije in ji do leta 2027 tudi predsedovala.

Dogodek je organizirala Svetovna meteorološka organizacija, delegacija Evropske unije pri Združenih narodih v Ženevi in Stalno predstavništvo Republike Slovenije  v Ženevi. Na dogodku sta med drugimi sodelovala še Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas.