Skoči do osrednje vsebine

Medparlamentarna konferenca o migracijah in azilu v Evropi

Državni sekretar dr. Božo Predalič je sodeloval na medparlamentarni konferenci na visoki ravni o migracijah in azilu v Evropi. Na konferenci, ki jo je organiziral Državni zbor Republike Slovenije v sodelovanju z Evropskim parlamentom, so med drugim sodelovale tudi države trio predsedstva Svetu EU, poleg Slovenije tudi Portugalska in Nemčija.

Namen konference je bil spodbuditi in okrepiti širok dialog med zakonodajalci o upravljanju migracij in azila v Evropi in s tem poglobiti medparlamentarni proces. Dogodek je bil razdeljen na dva vsebinska dela. Prvi je bil posvečen zunanjim vidikom migracij, v okviru drugega dela, v katerem je sodeloval tudi državni sekretar dr. Božo Predalič, pa je bila tematska razprava osredotočena na notranjo dimenzijo migracij in azila v EU.

Državni sekretar dr. Predalič je izpostavil pomen sodelovanja med Svetom, nacionalnimi parlamenti in Evropskim parlamentom. Osredotočil se je na napredek v pogajanjih glede Pakta o migracijah in azilu, kar predstavlja eno od prednostnih nalog v času slovenskega predsedovanja Svetu EU. Med državami članicami pa na tem področju ostajata odprti dve ključni politični vprašanji - paketni pristop ter razmerje med solidarnostjo in odgovornostjo. Nedavni dogodki na vzhodni meji EU so še dodaten dokaz, da je treba določene zakonodajne predloge v sklopu pakta, zlasti Uredbo o Eurodacu zaradi njene dodane vrednosti pri upravljanju migracij in zagotavljanju varnosti izvzeti iz paketa in jih čim prej sprejeti.

Mnenja ostalih sodelujočih so se med seboj razlikovala. Eni so poudarjali pozitivne učinke migracij, drugi pa so se zavzeli za njihovo omejitev. Vsi govorci pa so poudarili, da moramo okrepiti varovanje meja EU, a ob hkratnem spoštovanju mednarodnega prava.

 

 

Državni sekretar dr. Božo Predalič sedi za mizo

Državni sekretar dr. Božo Predalič | Avtor: Državni zbor RS

1 / 2