Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije med Slovenijo in Indijo namenjene okrepitvi odnosov med državama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je opravil virtualne politične konzultacije s sekretarko za Zahod na Ministrstvu za zunanje zadeve Indije Reenat Sandhu. Sogovornika sta potrdila dobre odnose med državama ter izrazila interes za krepitev dvostranskega in multilateralnega sodelovanja.
državni sekretar Raščan sedi, gleda v ekran in ima pogovor preko avdio-video povezave

Dr. Stanislav Raščan je opravil virtualne politične konzultacije s sekretarko za Zahod na Ministrstvu za zunanje zadeve Indije Reenat Sandhu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan in indijska sekretarka Sandhu sta izmenjala informacije o stanju in ukrepih obeh držav za zajezitev epidemije covida-19. V zvezi s tem sta govorila tudi o priznavanju potrdil o cepljenju zoper covid-19. Državni sekretar dr. Raščan je sogovornico obvestil, da je Vlada Republike Slovenije 3. decembra 2021 uvrstila cepivo Covaxin proizvajalca Bharat Biotech iz Indije na seznam priznanih cepiv proti covidu-19. 

Državni sekretar dr. Raščan je sogovornici prav tako predstavil prednostne naloge in dosežke slovenskega predsedovanja Svetu EU, s poudarkom na odnosih med EU in Indijo ter na indopacifiški regiji. Sekretarka Sandhu je izpostavila pričakovanja Indije glede prostotrgovinskega sporazuma ter sporazumov o mobilnosti in povezljivosti med EU in Indijo.

Sogovornika sta potrdila interes za nadaljevanje političnega dialoga ter izmenjala poglede o aktualnih zunanjepolitičnih in varnostnih regionalnih vprašanjih, s poudarkom na Zahodnem Balkanu, indopacifiški regiji, Afganistanu in Pakistanu.

Državni sekretar dr. Raščan je zaprosil za podporo Indije pri kandidaturi RS v VS OZN v obdobju 2024-25.