Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. januarja 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 8.33 so v naselju Sodinci, občina Ormož, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velika Nedelja in Podgorci oživljali neodzivno osebo do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ormož. Kljub hitremu posredovanju gasilcev in reševalcev reanimacija ni bila uspešna.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.13 je na Cesti Železarjev na Jesenicah na prehodu za pešce osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka in oskrbeli ponesrečenca do prihoda reševalcev NMP Jesenice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.03 je na cesti relacije Petanjci–Murski Petrovci, občina Tišina, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste, pri čemer se je vozilo obrnilo na bok. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Murska Sobota so poškodovanca odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.30 je na cesti Nova Gorica–Rožna Dolina, pred predorom Panovec, osebno vozilo zapeljalo z ceste in trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so do prihoda policistov zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali manjšo količino razlitih motornih tekočin in do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica nudili pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Ptuj

Ob 6.43 je v Puhovi ulici na Ptuju prišlo do verižnega trčenja treh osebnih vozil. Gasilci PGD Ptuj so odklopili akumulatorja na vozilih, zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nudili pomoč ponesrečeni osebi ter pomoč policiji. Poškodovano osebo so reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

Ob 8.02 je v naselju Koračice, občina Sveti Tomaž, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Ormož so na vozilu odklopili akumulator, zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Ormož pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.22 se je na lokalni cesti Trbovlje–Hrastnik, občina Hrastnik, voznica z osebnim vozilom prevrnila na streho. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, zavarovali kraj nesreče, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah in pomagali pri nalaganju vozila na avto vleko. Poškodovano voznico so reševalci odpeljali v Zdravstveni dom (ZD) Hrastnik.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.15 so se v Lačji vasi v občini Nazarje vnele saje v dimniku večnamenskega objekta. Gasilci PGD Gorica ob Dreti so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter pregledali okolico dimnika in ostrešje objekta. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 2.15 je v Ulici Oktobrske revolucije v Izoli gorelo na balkonu večstanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola so požar pogasili in prezračili bivalne prostore. Požar je uničil vhodna vrata in zunanjo enoto klimatske naprave.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.55 je v naselju Kot pri Ribnici, občina Ribnica, gorela lesena vikend hiša velikosti 4x7 metrov. Požar, ki je hišo uničil v celoti, so pogasili gasilci PGD Ribnica in Jurjevica.

Ob 10.03 je na Cesti na Prod v Ljubljani, zaradi izpada električne napetosti, v čistilni napravi prišlo do zaustavitve določenega delovnega procesa, kar je imelo za posledico pregrevanje v sušilni komori. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, skozi delovno odprtino z gasilnim aparatom hladili sušilno komoro in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.58 so v Lokavcu v občini Ajdovščina v dimniku stanovanjskega objekta zagorele saje. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

Ob 13.30 je v Ulici Tolminskih puntarjev v Novi Gorici v 13. nadstropju večstanovanjske stavbe lastniku stanovanja zagorelo olje v posodi. Lastnik je še pred prihodom gasilcev z gasilnim aparatom požar pogasil. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pregledali in prezračili prostore.

Ob 14.43 so v Kidričevi ulici v Novi Gorici gorele saje v dimniku večstanovanjskega in poslovnega objekta. Gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica so saje pogasili, s termovizijsko kamero opravili pregled dimniške tuljave in okolice ter odsvetovali kurjenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.20 je v naselju Sodji vrh, občina Semič, gorela počitniška hiša. Gasilci PGD Semič, Štrekljevec, Gradnik, Krvavčji vrh in Črešnjevec so pogasili požar na objektu velikosti 5 x 15 metrov, ki je uničen. Dežurni delavci Elektro Ljubljana so na objektu odklopili elektriko, na kraju so bili tudi pripadniki ekipe prve pomoči Civilne zaščite (CZ) iz Semiča. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo ugotovile vzrok požara in višino škode. Gasilci PGD Štrekljevec, Krvavčji vrh in Gradnik so nudili pomoč pri čiščenju požarišča do 18.15, nato so na gasilski straži ostali gasilci PGD Gradnik.

Izpostava Postojna

Ob 15.44 je zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše v Krepljah v občini Sežana. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, PGD Sežana in Štjak so pogasili požar. Kurilnica je v celoti pogorela, gasilci pa so rešili stanovanjsko stavbo. Nastala je materialna škoda.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.25 je zagorelo kombinirano vozilo na avtocestni bencinski črpalki pri Murski Soboti. Požar, v katerem je vozilo v celoti zgorelo, so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.50 je Ponovi vasi v Grosupljem na polju gorel kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje in Ponova vas.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18 33 je v Brilejevi ulici v Ljubljani v podhodu pod Celovško cesto gorel koš za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

Izpostava Maribor

Ob 10.37 je v Preradovičevi ulici v Mariboru gorel komunalni zabojnik za papir. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 21.07 je v naselju Podgorje, občina Kamnik, iz kanalizacije smrdelo po plinu. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, opravili meritev prisotnosti eksplozivnih plinov v kanalizacijskih jaških, izven njih in v odtokih v objektu. Izmerili so manjše povišane vrednosti amoniaka (NH3). Z vodo so sprali kanalizacijsko napeljavo in ponovno opravili meritev, ki je izkazala upad vrednosti nevarne zmesi. Obveščen je bil tudi koncesionar za vzdrževanje omrežja odpadnih voda.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 10.37 so v Petrovčevi ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do obolele osebe.

Ob 12.19 so v ulici V dolini v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili skozi okno kopalnice in odklenili vhodna vrata stanovanja, v kateri je bila onemogla oseba. Obolelo osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.32 so v naselju Jareninski dol v občini Pesnica gasilci PGD Jarenina skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe, ki je bila nato prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Ob 10.13 je na zaprti progi Mariborskega Pohorja padel smučar in se poškodoval. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Maribor in vzdrževalci vlečnih naprav na smučišču so smučarju nudili pomoč pri sestopu v dolino.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/