Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. januarja 2022.

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 6.23 in ob 6.33 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje, zabeležili potresa magnitude 2,1 v bližini Knežaka, 44 km južno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenzitete (učinki) potresov niso presegle IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potresa čutili posamezni prebivalci Knežaka, Ilirske Bistrice, Pivke, Postojne in okoliških krajev.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.00 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,3 v bližini Mokronoga, 46 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Trebnjega, Mirne, Trbovelj, Novega mesta in okoliških krajev. Ocenjujejo da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 10.36 so na Kupčinjem Vrhu, občina Majšperk, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stoperce nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri oskrbi obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 7.14 je v naselju Bukovec v občini Slovenska Bistrica osebno vozilo zapeljalo s cestišča, pri tem se je ena oseba poškodovala. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Aktivirani so bili tudi prvi posredovalci PGD Zgornja Polskava, a oživljanje ni bilo potrebno.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.26 je med naseljema Petanjci in Murski Petrovci voznica s kombiniranim vozilom zdrsnila s cestišča in pristala v obcestnem jarku. Pri tem se je lažje poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota so razsvetljevali in zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Ptuj

Ob 9.10 sta v naselju Turnišče, občina Ptuj, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, omejili iztekanje tekočin in do prihoda reševalcev NMP Ptuj oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 9.55 sta v naselju Dolena, občina Videm, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovancem do prihoda reševalcev NMP, ki so eno poškodovano osebo prepeljali v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.36 je v Maistrovi ulici v Brežicah zagorelo v starem zapuščenem objektu. Gasilci PGD Brežice so požar pogasili ter pregledali in prezračili prostor.

Izpostava Celje

Ob 7.56 so v naselju Škalce v občini Slovenske Konjice gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Ob 17.24 so v Spodnjem Sečovem, občina Rogaška Slatina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pričeli gasiti že domači, gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina pa so zavarovali kraj dogodka, požar dokončno pogasili ter dimnik očistili in pregledali. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 19.12 je v naselju Pečovje, občina Štore, gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Štore, Prožinska vas in Svetina so požar, ki je zajel okno kurilnice, drva in papir, pogasili. Odstranili so preostali papir in drva, prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 11.03 je v Pungertu, občina Škofja Loka, zagorelo v stanovanjski hiši. Do prihoda gasilcev PGD Škofja Loka, Gosteče in Trata je domačin že sam pogasil ogenj. Gasilci so pregledali prostore in iznesli ožgano opremo. Gasilce Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zaprosili za pomoč z avto lestvijo, vendar so njihovo pomoč med intervencijo preklicali.

Ob 19.35 so v naselju Luže, občina Šenčur, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šenčur, Luže in GARS Kranj so očistili goreče saje v dimniški tuljavi in preventivno pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.50 so v naselju Loke v Tuhinju, občina Kamnik, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik in Srednja vas so intenziven požar v dimniku pogasili, s termovizijsko kamero pregledali peč in celotni objekt, izmerili prisotnost nevarnih plinov, objekt prezračili ter očistili dve dimniški tuljavi. Kurjenje v objektu so odsvetovali do pregleda pooblaščene osebe.

Ob 13.42 so v naselju Repče, občina Ljubljana, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Lipoglav in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so očistili dimno tuljavo in domačim svetovali obisk dimnikarske službe.

Ob 21.35 je na Letališki cesti v Ljubljani gorela lesena baraka. Požar, ki je barako v celoti uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje.

Izpostava Maribor

Ob 17.18 so v ulici Sredma v Bresternici, občina Maribor, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnica in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so očistili dimnik in peč na drva, ogenj pogasili ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.56 se je v Smetanovi ulici v Mariboru zaradi napake na električni napeljavi toplotne črpalke sprožil avtomatski požarni javljalnik. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor – mesto so pregledali prostore, izklopili toplotno črpalko iz električnega omrežja in pregledali vso napeljavo s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.14 so na Viški cesti v Dravogradu zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dravograd so ogenj pogasili, očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero ter prezračili prostore. Domačim so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja.

Ob 12.01 sta v Podvelki, v istoimenski občini, zaradi dotrajanega dimnika v stanovanjskem objektu zagoreli montažna stena in strop. Gasilci PGD Brezno - Podvelka, Ožbalt in Ribnica - Josipdol so požar pogasili, odstranili ožgano steno, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 13.31 so v Selovcu, občina Dravograd, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu so očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

 Ob 18.45 je v bližini Ceste v Prod v Ljubljani na travniku gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil v celoti, so pogasili gasilci PGD Zadobrova–Sneberje in GB Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 19.19 je v bližini naselja Kozina, občina Hrpelje-Kozina, na avtocesti gorelo tovorno vozilo. Požar, ki je zajel izolacijo kabine, so pogasili in nato celotno vozilo pregledali s termovizijsko kamero gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.16 je na Cesti na Markovec v Kopru gorela zelenica. Gasilci JZ GB Koper so pogasili kvadratni meter grmičevja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.12 so na Nadvozni cesti v Celju zagoreli komunalni odpadki v plastičnem zabojniku za odpadke ob lesenem delu gospodarskega objekta. Ogenj se je razširil na objekt. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Trnovlje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Koper

Ob 10.09 je v Partizanski ulici v Kopru zagorelo v komunalnem zabojniku. Požar, ki je uničil zabojnik, so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.13 se je v Podnanosu, občina Vipava, na ekološkem otoku kadilo iz zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Podnanos so premetali smeti in zabojnik zalili z vodo. Na zabojniku ni nastala škoda.

Ob 13.03 se je v Ozeljanu, občina Nova Gorica, kadilo iz zabojnika za komunalne odpadke. Gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica sta pogasila tlečo vsebino zabojnika, ki je ostal nepoškodovan.

Ob 15.52 so v Ulici bratov Hvalič v Kromberku, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pogasili tleč pepel v komunalnem zabojniku.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.53 so v naselju Križevec, občina Zreče, v potoku opazili bele madeže. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, izvedli analizo nevarne snovi v potoku in ugotovili, da gre za nakopičeno maščobo, ki so jo odstranili ter predali pooblaščenemu podjetju v uničenje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 9.15 je občan v bližini mostu čez kanal reke Drave v Zrkovcih, občina Maribor, opazil oljni madež. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so pregledali kraj onesnaženja, a njihovo nadaljnje posredovanje ni bilo potrebno. Delavci vodnogospodarskega podjetja (VGP) Drava Ptuj so spremljali oljni madež nizvodno, delavci Dravskih elektrarn Maribor pa so skušali oljni madež prestreči pred Hidro elektrarno (HE) Zlatoličje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 8.29 so v reki Krki v bližini Ljubljanske ceste v Kostanjevici na Krki naleteli na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije sta minometne mine, strelivo, topovska tulca, ročni bombi ter naboj, vse nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in uničila na varnem kraju.

Izpostava Postojna

Ob 10.30 so Pod Primožem v Pivki pri gradbenih delih naleteli na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta odstranila štiri manevrske naboje za top, kalibra 76 mm, jugoslovanske izdelave do leta 1991 in jih do uničenja prepeljala v za to namenjeno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.26 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 17.56 je v stanovanju v Gogalovi ulici v Kranju zaradi okvare na centralnem ogrevanju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.42 so na Erjavčevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko balkona vstopili v stanovanje, v katerem so našli mrtvo osebo.

Ob 19.36 so v naselju Količevo, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 11.43 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/