Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na vladnem obisku v Posavju

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes v okviru regijskega obiska vlade v Posavski statistični regiji obiskala Fakulteto za turizem v Brežicah, Posavski muzej, Pleteršnikovo domačijo in Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.
Ministrica, premier in ostali udeleženci stojijo pred zastavami.

Po srečanju nafakulteti za turizem. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Po delovnem posvetu vlade v Občini Brežice se je ministrica dr. Jaklitsch skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo in državnim sekretarjem za področje izobraževanja in športa v kabinetu predsednika vlade Marjanom Dolinškom odpravila proti Fakulteti za turizem, kjer so delegacijo sprejeli dekan fakultete dr. Boštjan Brumen, rektor Univerze v Mariboru, v okviru katere deluje fakulteta, dr. Zdravko Kačič in prorektor za infrastrukturo univerze dr. Miralem Hadžiselimović. Na fakulteti so pred nekaj leti pripravili Razvojni program celovitega in trajnostnega razvoja območja Prezida in Gorskega kotarja ter s tem pomembno prispevali k oblikovanju skupne strokovne podlage k postavitvi Vzorčne turistično-izobraževalna kmetije v Prezidu, ki bo postala center slovenske avtohtone manjšine na Hrvaškem. Te teme se je na današnjem sestanku dotaknil tudi dekan, z ministrico pa sta se dogovorila, da se pogovori o možnostih nadaljnjega sodelovanja nadaljujejo v bližnji prihodnosti. Ob tej priložnosti se je ministrica zahvalila tudi rektorju Univerze v Mariboru za naklonjenost pri vzpostavitvi ločenih kvot za Slovence v zamejstvu in po svet za vpis na univerze, obenem pa predlagala, da bi urad lahko v prihodnje tudi pomagal pri pregledu potreb za posamezne programe, da bodo mesta, ki bodo rezervirana za rojake, karseda optimalno zastavljena.

V nadaljevanju je ministrica dr. Jaklitsch obiskala Posavski muzej, ki že od leta 1949 deluje v brežiškem gradu. Direktorica Alenka Černelič Krošelj je ministrici najprej razkazala muzej, ki hrani številne stalne zbirke, ki jih dopolnjujejo in bogatijo še z občasnimi razstavami. Muzej sodeluje tudi s slovenskim društvom v Zagrebu. Ministrica jih je spodbudila k razmisleku, da bi del stalne razstave namenili tudi Slovencem, ki so iz teh krajev odšli po svetu ter tudi na ta način prispevali k okrepljeni zavesti o življenju in delu Slovencev zunaj matične domovine. Pogovarjali so se še o drugih možnostih sodelovanja. Tako bi lahko v prihodnje mladi, ki prihajajo v Slovenijo na poletne jezikovne tečaje, v okviru spremljevalnih programov obiskali Posavski muzej, si ogledali restavratorsko delavnico ter se tudi sami preizkusili v restavriranju. Muzej je sicer leta 2018 uspešno gostil prireditev Dobrodošli doma, namenjena rojakom, ki v poletnih mesecih pridejo na obisk v domovino.

Ministrica je obiskala tudi Pleteršnikovo domačijo v Pišecah. Predsednik Društva Pleteršnikova domačija Pišeče Martin Dušič je ministrici predstavil delovanje društva in projekte, s katerimi ohranjajo spomin na pomembnega jezikoslovca in slovaropisca, rojenega v Pišecah, kjer je tudi pokopan, Maksa Pleteršnika. Poseben poudarek dajejo ohranjanju in krepitvi vezi s Slovenci v zamejstvu in po svetu. V okviru projekta »Moja hiša je tvoj dom« tako odpirajo vrata Slovencem s celega sveta. Bližnjo Pleteršnikovo zidanico, urejeno v apartma, oddajajo rojakom brezplačno in jim tako omogočajo spoznati domovino njihovih prednikov. Projekt finančno podpira tudi urad.

Pred zaključno javno tribuno v Krškem se je ministrica dr. Jaklitsch skupaj z ministrom za kulturo dr. Vaskom Simonitijem ustavila še v Galeriji Božidar Jakac. Po galeriji ju je popeljala Alja Pfeifer, ki v galeriji skrbi za evropske projekte. Beseda je tekla tudi o slovenskem slikarju z avstrijske Koroške Valentinu Omanu, ki je določeno obdobje deloval tudi v Kostanjevici na Krki, ter o možnosti, da bi njegova dela našla mesto v galeriji ter postala del stalne zbirke.