Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič gost oddaje Pogovor o na Radiu Ognjišče

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je bil danes gost v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče. Z novinarjem Alenom Salihovičem sta se pogovarjala o ustanovitvi Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo in njenih glavnih ciljih, izzivih in prednostih digitalizacije, umetni inteligenci, kibernetski varnosti ter predsedovanju Slovenije Svetu EU.
Minister Mark Boris Andrijanič gost oddaje Pogovor o v notranjosti Radia Ognjišče

Minister Mark Boris Andrijanič gost oddaje Pogovor o v notranjosti Radia Ognjišče | Avtor: Služba vlade za digitalno preobrazbo

Minister Mark Boris Andrijanič je predstavil namen vladne službe. Poudaril je trdo delo Strateškega sveta za digitalizacijo na področju 40 konkretnih ukrepov na področju zdravstva, izobraževanja, javne uprave in gospodarstva, s katerimi bi se Slovenija prebila med najnaprednejše države v Evropi. “Da bi ti ukrepi čim prej postali resničnost, je bila ustanovljena vladna služba, ki koordinira vse digitalne procese na ravni države in skrbi za to, da se ti ukrepi čim bolj uspešno izvršujejo,” je odgovoril minister in izpostavil še digitalni preboj Slovenije, ki nas je lansko leto uvrstil nad evropsko povprečje. »Imamo veliko izzivov, ko gre za digitalno vključenost, saj ima v Sloveniji samo 55 odstotkov odraslega prebivalstva osnovne digitalne veščine. To je absolutno premalo za učinkovito vključevanje v digitalno družbo. Gospodarstvo je na tem področju zelo napredno. Smo na osmem mestu, ko gre za uporabo digitalnih tehnologij v podjetjih,” je dejal minister. 

Digitalni bon

V nadaljevanju pogovora je minister Mark Boris Andrijanič dejal, da se želimo prebiti v sam evropski vrh ko gre za digitalno opismenjevanje, zato je Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo pripravila Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, pri čemer gre za prvo sistemsko oziroma celovito ureditev področja digitalnih veščin v Sloveniji. “Ta zakon se usmerja na vrsto družbenih skupin. Starejšim želimo zagotoviti brezplačen dostop do osnovnih digitalnih veščin s pomočjo tečajev, ki bodo praktični. Želimo jim pomagati do znanj v zvezi s spletnim bančništvom in uporabo spletnih storitev javne uprave. Vsi, ki se bodo udeležili takšnih tečajev, bodo upravičeni do digitalnih bonov v vrednosti 150 evrov za nakup moderne računalniške opreme,” je obrazložil minister in povedal, da s tem zakonom nismo pozabili niti na mlade, saj da moramo prav med mladimi vzbuditi navdušenje nad tehniškimi znanji in poklici, ki so konec koncev poklici prihodnosti. “Vsem osnovnošolcem in srednješolcem želimo zagotoviti brezplačen dostop do tečajev programiranja, robotike, umetne inteligence in podjetništva. Skratka, z vsem tem jih želimo navduševati nad digitalno prihodnostjo, hkrati pa jih želimo tudi izobraziti v tem, kako varno in odgovorno uporabljati internet in druga digitalna orodja.” Varnost in zasvojenost sta ena največjih izzivov sodobne družbe, se je strinjal minister in povedal, da smo za to odgovorni prav vsi. Od institucij, staršev do vladne službe za digitalno preobrazbo. “Otroke in tudi starše moramo izobraževati o tem, kako internet in digitalne tehnologije uporabljati odgovorno in varno. Vesel sem, da sodelujemo z nekaterimi vodilnimi strokovnjaki na tem področju v Sloveniji in prav oni nam bodo pomagali oblikovati programe, ki nam bodo pomagali do tega, da bodo mladi manj zasvojeni z digitalnimi aparati. Ta pot je dolga, odgovornost se začne že pri starših.” 

Razvojno-gospodarsko predstavništvo v Silicijevi dolini

Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo želi podpreti slovenske podjetnike pri prodoru na tuje trge. “Zato načrtujemo odprtje razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, ki bo po eni strani promovirala slovensko znanje in podjetja v Severni Ameriki, po drugi strani pa povezovala naše najboljše raziskovalne in izobraževalne institucije z ameriškimi univerzami,” je omenil minister in nanizal še nekaj ukrepov, ki se jih prioritetno lotevamo na službi. Med njimi so e-podpis v javni upravi, pilotna projekta samodejnega podnaslavljanje TV vsebin za gluhe in naglušne ter virtualno okence upravnih enot, e-javno naročilo v zdravstvu, projekta e-oskrbe in e-graditev, med drugim pa tudi mednarodni center za uporabno umetno inteligenco, ki bo podpiral slovenska podjetja z najnaprednejšimi tehnološkimi rešitvami na področju strojnega učenja in umetne inteligence.

Umetna inteligenca v vsakdanu

Minister je odgovarjal tudi na vprašanja o umetni inteligenci, ki lahko poenostavi določene procese in vpliva na učinkovitost ter nanizal nekaj primerov njene uporabe: “Danes lahko  pomočjo umetne inteligence veliko prej in veliko bolje diagnosticiramo resne bolezni, kot je rak, s pomočjo umetne inteligence se lahko bolj varno vozimo po cestah, saj nam pametni sistemi za samodejno zaznavanje nevarnosti že vnaprej sporočajo, kaj vse gre lahko narobe na podlagi prejšnjih izkušenj. Prav tako nam pametni sistemi, ki delajo naše domove bolj učinkovite in varčne, sami računajo, kdaj in kako uporabljati energijo na podlagi preteklih izkušenj.”