Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. januarja 2022.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.39 si je v podjetju na Ravnah na Koroškem delavec poškodoval nogi. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem. Ponesrečenca so oskrbeli. Reševalci so ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 23.56 je na Tržaški cesti v Logatcu voznik izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal čez sredinski del krožnega križišča. Vozilo je obstalo v bližini stanovanjskega objekta, voznik pa se je poškodoval. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dolnji Logatec so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli vpojno sredstvo po razlitih motornih tekočinah in počistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Logatec so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.04 je na Selah v občini Slovenj Gradec avto zapeljal s ceste in se prevrnil na streho. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec. Zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulator ter z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah. Poškodovano osebo so reševalci ZRCK Ravne prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.51 so v Šmatevžu v občini Braslovče zagorele saje v dimniku pomožnega objekta. Ogenj se je razširil na ostrešje objekta. Posredovali so gasilci PGD Gomilsko, Braslovče, Letuš in Parižlje-Topovlje. Varovali so stanovanjsko hišo poleg, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali stanovanjsko hišo. Pomožni objekt v izmeri 8x9 metrov je uničen.

Izpostava Kranj

Ob 6.25 so na Jezerski cesti v Kranju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Primskovo so počakali da so saje pogorele, opravili pregled s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.59 je v Ulici Koroškega bataljona v Črnučah, občina Ljubljana, na vrtičkih ob reki Savi gorela lesena vrtna lopa, ogenj pa se je razširil tudi na dve drevesi v bližini. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili.

Ob 18.36 je v Stegnah v Ljubljani gorela baraka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so pogasili požar, prekopali požarišče ter pogasili posamezna žarišča. Baraka je pogorela v celoti.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.07 je v naselju Zagorica pri Velikem Gabru, občina Trebnje, gorelo ostrešje gospodarskega objekta velikosti 20x10 metrov. Gasilci PGD Trebnje, Veliki Gaber, Zagorica, Log in Sela pri Šumberku so razkrili streho in požar pogasili. Požar je uničil ostrešje v celoti, razne kmetijske stroje ter orodje. Na kraju sta bila tudi dežurni delavec elektro podjetja zaradi izklopa elektrike ter delavec komunalnega podjetja, kateri je zaradi posledic gašenja in zmrzali posipal poledenelo cesto.

Ob 9.10 je v Podgori, občina Straža, zagorelo na požarišču včerajšnjega požara lesene barake. Gasilci PGD Dolenja Straža so pogasili požar in premetali požarišče.

Izpostava Postojna

Ob 14.46 se je v naselju Glina, občina Bloke, v stanovanjskem objektu kadilo iz sobe. Do prihoda gasilcev PGD Nova vas in Velike Bloke so domači odkrili vir zadimljenosti ter računalnik iznesli iz objekta. Gasilci so prezračili objekt in ga preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila policija ter reševalci, ki so starejšo osebo, ki je bila v objektu pregledali ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.43 je na Vodenski cesti v občini Trbovlje zagorelo v dimniku. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so požar pogasili ter s termovizijsko kamero pregledali tuljavo ter ostrešje stavbe. Uporabnikom so do nadalje prepovedali kurjenje. Obveščen je bil dimnikar ter Policijska postaja (PP) Trbovlje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 8.04 je v Dolenji vasi v občini Prebold zagorelo osebno vozilo. Požar je pogasil lastnik sam, gasilci PGD Prebold so zavarovali kraj, odklopili akumulator ter opravili ogled vozila.

Ob 14.00 je na Lesni ulici, občina Šentjur, prišlo do požara viličarja. Ljudje na kraju so začeli gasiti požar z gasilniki, gasilci PGD Šentjur pa so zavarovali kraj, dokončno pogasili požar in s termo kamero pregledali viličarja ter okolico.

Izpostava Postojna

Ob 12.50 se je na Kozini, občina Hrpelje - Kozina, na parkirišču za tovornjake kadilo iz motornega dela tovornega vozila. Posredovali so gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, ki so zaustavili delovanje motorja vozila ga ohladili, pregledali s termo kamero ter razlito motorno olje posuli z absorbentom.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.42 je na Novem trgu, občina Celje, v bližini poslovnega objekta gorel travnik. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Ostrožno.

Izpostava Koper

Ob 22.14 je v Kortah v občini Izola gorelo grmičevje. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Korte. Pogasili so požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 12.46 je v Gubčevi ulici v Celju, gorela vsebina kontejnerja za smeti. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.10 je na Zasavski cesti v Litiji gorelo v samostoječem smetnjaku na parkirišču bencinskega servisa. Pred prihodom gasilcev PGD Litija je požar pogasil občan z gasilnikom. Gasilci so pregledali ter dokončno pogasili smeti, ki so se vnele. Škoda ni nastala.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.25 je v Kopališki ulici v Zagorju ob Savi gorela vsebina komunalnega zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Zagorje so požar pogasili. Zabojnik je uničen.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.42 sta  v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, pripadnika Državne enote za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) posredovala, kjer so delavci med urejanjem novozgrajenega doma za ostarele našli NUS. Odstranila sta eno topovsko granato kalibra 103 mm, mase 12,9 kg in eno topovsko granato kalibra 100 mm, mase 13,6 kg. Obe najdbi sta avstrijskega porekla iz obdobja prve svetovne vojne. Po pregledu okolice z detektorjem sta našla in odstranila še tri topovske granate kalibra 80 mm, vsaka mase 6.7 kg. Tudi slednje so iz obdobja prve svetovne vojne. Vse najdbe so zavarovane in prepeljane v začasno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.35 je na Križovcu, občina Jesenice, vozilo nasedlo na snegu. Posredovali so gasilci GARS Jesenice, ki so vozilo postavili nazaj na cesto.

Ob 20.19 so v Ulici Lojzeta Hrovata v Kranju s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP. V stanovanju so našli preminulo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.10 se je v Novi ulici v Domžalah, otrok zaklenil v avtomobil. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili staršem dostop do otroka.

Ob 21.37 je na Rimski cesti v Ljubljani v kopalnici stanovanja zaradi počene cevi voda iztekala in tekla v stanovanje v spodnji etaži. Še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so stanovalci zaprli vodovodni ventil, gasilci pa so posesali vodo iz poplavljenega prostora.

Izpostava Maribor

Ob 15.15 so na Lackovi cesti v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, s tehničnim posegom odprli vrata večstanovanjske hiše in s tem omogočili vstop svojcem do onemogle osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.36 so na Sedejevem trgu v Cerknem, gasilci PGD Cerkno posredovali v tamkajšnjem hotelu, kjer jim je voda poplavila vrtino za črpanje termalne vode. Vodo so s potopno črpalko prečrpali.

Ob 18.20 so v kraju Globno, občina Kanal, gasilci PGD Kanal, nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, ki so se vkopali z reševalnim vozilom.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/