Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. januarja 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.46 si je pri sestopu iz Svetega Jošta, občina Kranj, planinec poškodoval nogo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Kranj.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.30 je nad naseljem Golnik, občina Tržič, na drevesu zasilno pristal jadralni padalec. Reševalci GRS Tržič so s tehničnim posegom z drevesa rešili padalca in padalo ter ga pospremili v dolino.

Ob 19.32 se je na poti iz Tamarja, občina Kranjska Gora, med sankanjem poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Rateče so poškodovano nogo imobilizirali in osebo prepeljali do Planice, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.12 je v naselju Hočevje, občina Dobrepolje, v gozdu pri podiranju drevesa občanu ukleščilo nogo. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hočevje, Ribnica, Videm, Zdenska vas in GRS Ljubljana. Gasilci so razrezali hlod, reševalci NMP pa so ga oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Maribor

Ob 15.11 se je v naselju Božje, občina Oplotnica, pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci PGD Oplotnica so nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Poletel je tudi helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor in poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 16.32 so v Ulici Ruške čete v Rušah gasilci PGD Ruše nudili prvo pomoč nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor ter jim nato nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Reševalci so osebo prepeljali v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.47 je na regionalni cesti Kamnik–Stahovica, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se prevrnilo in obstalo na strehi ob reki Kamniški Bistrici. Lažje poškodovan voznik je sam zlezel iz vozila. Reševalci NMP Kamnik so ga na kraju oskrbeli. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca ter s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na vozišče.

Izpostava Maribor

Ob 10.08 sta na avtocesti med izvozoma Slovenska Bistrica - sever in Fram v smeri Maribora, občina Slovenska Bistrica, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite tekočine in reševalcem NMP Slovenska Bistrica nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, ki so jo nato prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 10.03 so v naselju Okroglice, občina Sevnica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Breg so požar pogasili ter očistili dimnik in peč.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.24 je na Tržaški cesti v Ljubljani zagorela elektro omarica v poslovnem objektu, ogenj pa se je razširil na ostrešje objekta. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Ljubljana-Vič in Ljubljana-Trnovo so razrezali pločevinasto streho in požar s pomočjo avto-lestve pogasili.

Ob 8.23 so na Vodnikovi cesti v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šiška so izpraznili gorečo vsebino peči na trda goriva, očistili dimno tuljavo in s termovizijsko kamero opravili pregled.

Ob 8.32 so na Kamniški cesti v naselju Šmarca, občina Kamnik, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik in Šmarca so požar pogasili, očistili dimnik ter okolico pregledali s termovizijsko kamero. Zadimljene prostore v objektu so prezračili. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 18.55 je na Prešernovi cesti v Radomljah, občina Domžale, zagorelo v dnevni sobi stanovanja. Lastnik je pred prihodom gasilcev požar pogasil. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Radomlje so iznesli ožgano opremo, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 11.37 je v naselju Kovača vas v občini Slovenska Bistrica gorel hlev v velikosti 25x20 metrov. Gasilci PGD Zgornja in Slovenska Bistrica, Videž in Tinje so požar pogasili. Domačim in gasilcem je uspelo rešiti 14 glav govedi in nekaj kmetijskih priključkov. Ogenj je v celoti uničil objekt, traktor in nakladalno prikolico za seno. Iz traktorja je izteklo okoli 40 litrov pogonskega goriva. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so odstranili in z vpojni sredstvi posuli gorivo. Pri reševanju govedi in gašenju požara sta se lažje poškodovala dva domačina. Oskrbeli so ju reševalci NMP Slovenska Bistrica.

Izpostava Postojna

Ob 19.55 so v Rakitniku, občina Postojna, gorela saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Postojna so s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.13 so v Žerjavu, občini Črna na Koroškem, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Črna na Koroškem so saje pogasili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.12 je na hitri cesti Vipava–Nanosu zagorelo pri motorju avtobusa. Požar je pogasil voznik sam z ročnim gasilnim aparatom. Cestna služba Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) in gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.28 sta v naselju Oštrc, občina Kostanjevica na Krki, gorela suhi trava in podrast. Gasilci PGD Kostanjevica na Krki in PGD Prekopa so požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov pogasili in preprečili nadaljnje širjenje.

Izpostava Koper

Ob 14.38 je v naselju Popetre v občini Koper občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasil gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž.

Izpostava Kranj

Ob 16.00 je v ulici Virje v Tržiču zagorelo podrastje. Gasilci PGD Tržič, Bistrica pri Tržiču in Križe so manjši požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.17 je v naselju Gabrovka v občini Litija gorela smreka ob stanovanjskem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Gabrovka.

Izpostava Maribor

Ob 15.35 je v Ulici Zofke Kukovič v Miklavžu na Dravskem polju zagorela trava ob cestišču. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju so zavarovali kraj dogodka in požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 17.52 je v naselju Dobrovce, občina Miklavž na Dravskem polju, zagorelo grmičevje. Gasilci PGD Miklavž na Dravskem polju in JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.18 so ob cesti Hrašenski Vrh–Hrastje Mota, občina Radenci, gorela skladovnica drv na površini približno 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Hrašenski Vrh in Radenci-Boračeva.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.51 sta v naselju Poljubinj v občini Tolmin gasilca PGD Tolmin pogasila manjši kup tlečega vejevja.

Ob 13.51 so v bližini naselja Orehovica v občini Vipava gasilci PGD Podnanos pogasili okoli pol hektara travnate površine in grmičevja.

Ob 21.31 je gorelo v naravi ob cesti Medana–Plešivo, občina Brda. Gasilci PGD Dobrovo so pogasili približno 100 kvadratnih metrov suhe trave in grmičevja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.59 so se v parkirni hiši v Moskovski ulici v Ljubljani vnele smeti v manjšem košu za odpadke. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana požara ni bilo, so pa gasilci preventivno zalili koš z manjšo količino vode.

Izpostava Maribor

Ob 18.11 je v Hudalesovi ulici v Mariboru gorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Eksplozije

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.18 je v Glavni ulici v naselju Dolina pri Lendavi, občina Lendava, prišlo do eksplozije pločevinke s purpenom v kuhinjski pečici. Gasilci PGD Dolina in Lendava so pogasili okolico pečice, podprli zid, zaprli odprtine od oken, počistili okolico in zavarovali kraj dogodka. Objekt ni primeren za bivanje. Reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Lendava so oskrbeli eno poškodovano osebo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.06 je v naselju Grgar v občini Nova Gorica občan pri čiščenju parcele naletel na štiri topovske vžigalnike, ročno bombo in trinajst kosov streliva za pehoto v skupni masi 5,77 kilograma, italijanskega, avstrijskega in nemškega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.20 so pri naselju Vrhpeč, občina Mirna Peč, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi dolenjske ter gorenjske in ljubljanske regije v gozdu odstranili minometno mino kalibra 50 mm nemške izdelave, 3 minometne mine kalibra 45 mm italijanske izdelave in 6 kosov pehotnega streliva, vse ostanek 2. svetovne vojne. Ubojna sredstva, ki so bila najdena v petek, 28.1.2022, so bila uničena na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.10 so v Gubčevi ulici v Krškem gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski stavi in tako omogočili vstop reševalcem NMP Krško do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 18.04 so v naselju Gabernik, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Polskava nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 9.49 so v ulici Prekomorskih brigad v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz 4. nadstropja večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/