Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. januarja 2022

Močan veter

V popoldanskem času je bilo zaradi močnega vetra na območju severovzhoda Slovenije zabeleženih šest dogodkov, in sicer v občina Maribor, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Šentilj in Radlje ob Dravi. Aktivirana je bila ena poklicna enota in tri prostovoljna gasilska društva. Veter je poškodoval drog elektroenergetskega voda, nagnil drevo, da je ogrožalo objekt ter nekaj dreves podrl preko vozišč.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.59 si je na Srenjskem prevalu, občina Bohinj, turni smučar poškodoval nogo. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in posadka s helikopter Slovenske vojske (SV) z GRS ekipo na krovu. Poškodovanca so na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Ob 11.46 je na Voglu, občina Bohinj, nenadno obolela oseba. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo na kraju oskrbeli, posadka s helikopterjem SV z GRS ekipo na krovu pa je osebo prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 14.39 je v naselju Mali Jelnik, občina Lukovica, konj brcnil osebo v glavo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Blagovica so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe. Posadka s helikopterjem SV z ekipo reševalcev Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu je osebo prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 17.03 se je v Žagarjevem grabnu, občina Bohinj, poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj in ga prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli svojci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.55 se je na smučišču Cerkno, občina Cerkno, poškodoval smučar. Na kraju so ga oskrbeli reševalci. Posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP na krovu je poškodovanca odpeljala v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 20.20 se je na Golniški cesti v naselju Mlaka pri Kranju, občina Kranj, pri padcu poškodovala oseba. Poškodovani osebi so prvo pomoč nudili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 16.20 so v Ziljah, občina Črnomelj, pogrešali občanko. Gasilci PGD Zilje so skupaj s policisti in krajani preiskali okolico naselja in našli pogrešano osebo mrtvo. Delavcem pogrebne službe so pomagali pri prenosu preminule do vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.22 sta v Dobrnežu v občini Slovenske Konjice trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) nudili prvo pomoč poškodovanim osebam, odklopili akumulatorja in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah ter očistili cestišče. Reševalci NMP so tri poškodovane osebe odpeljali v bolnišnico.

Ob 16.47 se je v Marija Dobju v občini Šentjur v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovano osebo so svojci odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 17.48 sta v naselju Spodnje Škofije v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so kraj nesreče zavarovali in osvetljevali, odklopili akumulatorje, iz vozila s tehničnim posegom rešili ukleščeni osebi in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 13.42 sta na Cesti Maršala Tita na Jesenicah trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, usmerjali promet, očistili cesto razlitih tekočin in delov vozil ter pomagali pri nakladanju vozila na avto vleko. V nesreči sta se lažje poškodovali dve osebi.

Ob 18.51 je pri naselju Grenc, občina Škofja Loka, osebno vozilo pristalo na strehi v potoku. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Škofja Loka so v prisotnosti policije vozilo dvignili iz vode in ga postavili nazaj na cesto.

Ob 21.36 je na cesti Hotavlje–Kopačnica, občina Gorenja vas-Poljane, osebno vozilo zapeljalo v vodo. Gasilci PGD Škofja Loka in Hotavlje so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč policiji, vozilo s pomočjo avtodvigala dvignili in postavili nazaj na vozišče. Ker v vozilu niso našli oseb, so gasilci preventivno pregledali tudi okolico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.15 je v naselju Radmirje v občini Ljubno zagorela uta. Požar so pogasili gasilci PGD Radmirje in Okonina.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.15 je ob Litostrojski cesti v Ljubljani na vrtičkih gorela lesena lopa velikosti 2 x 3 metre. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zg. Šiška so požar pogasili.

Ob 15.44 je v Plečnikovem podhodu v Ljubljani pri vhodu v center za brezdomce gorela električna napeljava. Mimoidoči je z ročnim gasilnim aparatom pogasil požar. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Mesto so odprli del stropa in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 7.22 se je v Kovači vasi, občina Slovenska Bistrica, ponovno kadilo na včerajšnjem požarišču gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so požarišče s pomočjo delovnih strojev ponovno prekopali in zalili z vodo.

Ob 14.38 je v Štrihovcu, občina Šentilj, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentilj so dimnik pregledali s termovizijsko kamero in ga varovali do izgoretja saj, lastniku pa odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 15.26 so v Milčinskega ulici v Mariboru zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pobrežje so iz kurišča peči odnesli gorljivi material in dimnik očistili. S pomočjo termovizijske kamere so pregledali objekt. Lastniku so začasno odsvetovali uporabo kurilne naprave in predlagali naj dimnik pregleda dimnikar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.26 se je v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici močno kadilo iz garažne hiše. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Nova Gorica. V garažni hiši so pogasili gorečo vzmetnico.

Izpostava Postojna

Ob 17.10 so na Jamski cesti v Postojni gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Postojna so zavarovali okolico dimnika, pogasili goreče saje ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.34 je pred cerkvijo na Colu, občina Ajdovščina, gorel sedež v osebnem avtomobilu. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili mimoidoči. Aktivirani gasilci PGD Col in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in opravili pregled vozila. Na kraju je bila tudi policija.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 12.37 je v naselju Škovec, občina Sevnica, zagorelo v naravi. Domačini in gasilci PGD Tržišče so pogasili ogenj, ki se je s travnika razširil na gozdno podrast.

Ob 17.32 je v romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorel odpadni material. Posredovali so gasilci PGE Krško.

Izpostava Celje

Ob 10.21 je v Loški Gori v občini Radeče pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Radeče in Jagnjenica so pogasili požar na površini okoli 3500 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 16.27 je v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, v gozdu gorelo na prostoru z majhnim obdelanim kuriščem. Prisoten ni bil nihče zato so gasilci GARS Kranj ogenj pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 15.16 sta na območju občine Rače-Fram gorela suha trava in grmičevje na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Rače so požar pogasili.

Ob 16.25 sta na Stolnem vrhu v Mariboru gorela grmičevje in suha trava. Gorelo je na površini okoli 800 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-mesto so požar pogasili.

Ob 23.27 je na Sarajevski ulici v Mariboru zagorela zaščitna ograja na igrišču. Požar je ugasnil sam pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor in PGD Maribor – Pobrežje. Gasilci JZ GB Maribor so preventivno pregledali okolico. Požar je poškodoval okoli kvadratni meter ograje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.32 je med Velikimi Žabljami in Brjami, občina Ajdovščina, ob strugi reke Vipave gorel travnik. Gasilca GRC Ajdovščina sta pogasila požar, ki je zajel okoli 300 kvadratnih metrov travniške površine.

Ob 10.49 je v Tolminskem Lomu, občina Tolmin, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Most na Soči so pogasili požar na travnati površini okoli 100 kvadratnih metrov. Škode ni bilo.

Ob 13.53 je med vasema Temnica in Zagrajec v občini Miren - Kostanjevica zagorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Kostanjevica in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar, ki je zajel okoli 1000 kvadratnih metrov grmičevja in podrasti.

Ob 17.20 je pod regionalno cesto Razdrto–Manče, občina Vipava, zagorela trava. Gasilci PGD Podnanos so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.02 sta ob Metliški cesti v Semiču goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Semič in Stranska vas so pogasili požar na skupni površini okoli enega hektarja.

Ob 14.07 sta v Okrogu, občina Šentrupert, gorela mešan gozd in gozdna podrast. Gasilci PGD Šentrupert so pogasili ogenj na površini okoli 4000 kvadratnih metrov.

Ob 16.53 sta pod daljnovodom v bližini naselja Hudo, občina Novo mesto, goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 21.16 je pri naselju Gabrovica pri Komnu, občina Komen, gorelo na divjem odlagališču. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so požar na površini okoli petdeset kvadratnih metrov pogasili, deponijo deloma premetali in dodatno zalili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 14.25 je v Mejah, občina Cirkulane, zagorela podrast. Gasilci PGD Cirkulane so pogasili požar na površini okoli 5000 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 17.48 je na Hraški cesti v Lescah gorel komunalni zabojnik za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Lesce.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.52 sta v Merčnikovi ulici v Ljubljani gorela zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Zabojnika sta bila v požaru uničena.

Izpostava Maribor

Ob 14.04 je v Ljubljanski ulici v Mariboru gorela vsebina koša za smeti. Še pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor na kraj je ogenj pogasil občan. Gasilci so pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 12.36 se je v objektu na Koroški cesti v Kranju na peči snela cev, povezana z izpustom v dimnik. Pri tem je zadimilo prostore. Gasilci GARS Kranj so prezračili objekt in preverili prisotnost ogljikovega monoksida.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.59 je lovec v bližini naselja Grgar v občini Nova Gorica naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta na kraju identificirala in odstranila na varno topovsko granato kalibra 149 mm, mase 35,4 kg, iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Med 15.03 in 15.26 uro je zaradi okvare v Razdelilni transformatorski postaji (RTP) Podvelka na izvodu VOD Lehen, občina Podvelka, ostalo brez dobave električne energije 648 odjemalcev.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.54 je v Izletniški ulici v Rogaški Slatini v stanovanju iztekala voda iz kotlička. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zaprli glavni vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Koper

Ob 11.31 so na Vergerjevem Trgu v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim postopkom nudili pomoč reševalcem NMP Izola pri transportu močnejše obolele osebe iz objekta do reševalnega vozila in v SB Izola.

Izpostava Maribor

Ob 15.58 so na Smolniku, občina Ruše, gasilci PGD Smolnik izvlekli osebno vozilo, ki je obtičalo na zasneženi cesti.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.06 so v naselju Lipovci, občina Beltinci, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili službi nujne medicinske pomoči dostop do onemogle osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.40 so na Cesti Tončke Čeč v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto nudili pomoč invalidni osebi, ki je padla v stanovanju.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/