Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. januarja 2022

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.47 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu poletela v Topolšico, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.38 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Brnik na krovu prepeljala obolelo osebo iz Tolmina v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 20.46 so v naselju Krka, občina Ivančna Gorica, na jezu v reki Krki opazili negibno osebo. Gasilci PGD Stična so osebo potegnili na breg in jo oživljali do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana in zdravnika Zdravstvenega doma (ZD) Ivančna Gorica. Reanimacija ni bila uspešna. Za pomoč so bili aktivirani tudi gasilci Gasilske Brigade (GB) Ljubljana z reševalnim čolnom, vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.07 je na avtocesti Ljubljana–Maribor pred izvozom Žalec, občina Žalec, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, poškodovani osebi nudili prvo pomoč, odklopili akumulator ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Kranj

Ob 12.19 se je v naselju Javorje, občina Gorenja vas – Poljane, osebno vozilo prevrnilo na streho in obstalo na cestišču. Gasilci PGD Škofja Loka in Javorje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo postavili na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.43 je na cesti Vodice–Utik, občina Vodice, voznica osebnega vozila izgubila nadzor nad vozilom, zapeljala s cestišča, se prevrnila in pristala na strehi. Voznica je pred prihodom gasilcev sama izstopila iz vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanki do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator ter s tehničnim posegom postavili vozilo nazaj na kolesa.

Ob 17.59 je v Jevnici, občina Litija, osebno vozilo zaradi poledenele površine zdrsnilo s ceste. Gasilci PGD Jevnica so vozilo vrnili na cesto in omogočili občanu, da je nadaljeval vožnjo. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.40 sta v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.38 je na avtocesti med izvozoma Novo mesto vzhod in Novo mesto zahod v smeri Ljubljane osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na zelenici. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili onemoglega voznika, prenesli na nosila in ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.23 je v Ulici Talcev v Šentjurju zagorelo ob dimniku v mansardi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjur, Lokarje in Slivnica so izrezali okoli deset kvadratnih metrov pločevinaste strešne kritine in lesa ter pogasili ogenj in prezračili hišo. S termovizijsko kamero so pregledali dimnik in prostore. Streha in mansarda sta uničena v celoti.

Ob 15.49 je v stanovanjskem bloku na Glavnem trgu v Polzeli zagorelo nad kuhinjsko napo. Gasilci PGD Polzela, Andraž nad Polzelo in Ločica ob Savinji so ogenj pogasili, odstranili napo ter pregledali in prezračili prostore.

Ob 19.51 so na Mariborski cesti v Celju zagorele saje v dimniku večstanovanjske stavbe. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Gaberje so izpraznili kurišče, nadzorovali ohlajanje dimnika s termovizijsko kamero in očistili dimnik.

 Izpostava Koper

Ob 14.05 se je v stanovanju v Pristaniški ulici v Kopru zaradi zažganega olja na štedilniku močno kadilo. Vklopili se je avtomatski javljalnik požara. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so prezračili stanovanje in skupne prostore ter ponastavili požarno centralo.

 Izpostava Ljubljana

 Ob 7.34 je v Malem Ločniku v občini Velike Lašče občan opazil pregrevanje stropa ob dimniku. Gasilci PGD Velike Lašče in Turjak so odstranili oblogo in izolacijo, izrezali tleči tram ter žarišče zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 17.14 je v naselju Spodnji Žerjavci, občina Lenart v Slovenskih Goricah, zagorelo v kotlovnici stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev je lastnik požar pogasil, gasilci PGD Lenart so preventivno pregledali mesto požara in prezračili prostore kotlovnice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.14 so v Godoviču, občina Idrija, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Godovič so ogenj pogasili, prezračili prostore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.30 je na Vodnikovi cesti v Ljubljani ob garažah večstanovanjskega objekta gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so pogasili požar in odklopili akumulatorja na vozilu.

 Izpostava Trbovlje

Ob 6.52 je na Trgu Pohorskega bataljona v Kisovcu, občina Zagorje ob Savi, gorelo kombinirano vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Loke in Zagorje. Na kraju je bila policija Policijske postaje (PP) Hrastnik. Delavci Komunalnega podjetja pa bodo počistili tla pogorišča.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.52 je bil na Kidričevi cesti v Kranju zaznan vonj po bencinu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj na kraju niso našli vira vonja po bencinu. Nevarnosti niso zaznali. Lastniki so prezračili večstanovanjski objekt.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.55 je ribiški čuvaj opazil bele pene v reki Kamniška Bistrica pri trgovini Supernova na Duplici v Kamniku. Gasilci PGD Kamnik so na kraju ugotovili, da pen ni več, pregledali so območje in vzeli vzorce vode. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PP Kamnik.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 9.43 so v reki Krki pri naselju Dobrava pri Škocjanu, občina Škocjan, našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske in Zahodnoštajerske regije so minometno mino kalibra 81 mm, letalski naboj kalibra 20 mm, ročno bombo in topovsko granato kalibra 37 mm, vse iz obdobja 2. svetovne vojne, uničili na kraju. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 14.40 so pri naselju Vrhpeč, občina Mirna Peč, našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske in Zahodnoštajerske regije so tri minometne mine kalibra 45 mm in protipehotni tromblon kalibra 30 mm, vse ostanek 2. svetovne vojne, uničili na kraju. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.15 je v naselju Brezno, občina Podvelka, zaradi okvare Razdelilna transformatorska postaja (RTP) Podvelka prišlo do izpada oskrbe z električno energijo. Brez električne energije je ostalo 128 odjemalcev. Okvaro so odpravili delavci elektro podjetja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 14.41 so na Vodovodni cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je padel občan. Ponesrečenca so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 18.46 so v Prvomajski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 8.36 je v naselju Zimnica, občina Duplek, drevo nevarno viselo čez cesto. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Korena so drevo podrli, razžagali, odstranili s ceste in sprostili promet.

Ob 11.04 so na Falski cesti v Rušah gasilci PGD Ruše pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.06 so gasilci PGD Idrija posredovali v Beblerjevi ulici v Idriji, kjer so s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili občanko.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/