Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. februarja 2022.

Potresi

Ob 23.17 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,4 v bližini Črnomlja, 78 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci nadžariščnega območja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.07 je na Pristavski cesti v Tržiču moški padel z balkona stanovanjskega objekta. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič so mu nudili pomoč, vendar je zaradi hudih poškodb umrl. Posredoval je tudi helikopter Letalske policijske enote (LPE) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.20 se je v naselju Videm, občina Dol pri Ljubljani, pri padcu na balkonu poškodovala oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dol pri Ljubljani in GB Ljubljana so s pomočjo lestve dostopili do osebe in jo nato predali v oskrbo reševalcev NMP Ljubljana. Oseba je bila prepeljana v Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Ob 13.00 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Mursko Soboto. Iz UKC Ljubljana je v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota prepeljal obolelo osebo.

Ob 16.30 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik v naselje Goričica pod Krimom, občina Brezovica. V UKC Ljubljana je prepeljal osebo, ki se je poškodovala pri padcu s strehe objekta.

Izpostava Ptuj

Ob 8.30 so v naselju Savci, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Savci in Trnovci nudili prvo pomoč neodzivni osebi do prihoda reševalcev NMP Ormož.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 15.34 so pri Župančičevem sprehajališču v Novem mestu pogrešali osebo. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in policisti so s čolnom in dronom pregledali površino reke Krke in brežini do jeza pri Ragovem logu. Pogrešane osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.25 sta na Krški obvoznici v Krškem trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli cestišče z absorbentom in ga počistili. Reševalci NMP Krško so na kraju oskrbeli dve osebi. Ena od njiju je bila prepeljana v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 11.53 se je v naselju Brezova, občina Celje, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, usmerjali promet, nudili pomoč pri postavitvi vozila na kolesa in odklopili akumulator.

Izpostava Kranj

Ob 6.39 se je na magistralni cesti Lesce–Radovljica, občina Radovljica, osebno vozilo prevrnilo in pristalo na strehi. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, dvignili vozilo na kolesa, ga odstranili s ceste, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 sta na Dunajski cesti v Ljubljani v naletu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovani starejši osebi do prihoda reševalcev NMP.

Ob 18.39 je v križišču na Ljubljanski in Prešernovi cesti v Domžalah osebno vozilo zbilo peško. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in peško skupaj z reševalci NMP oskrbeli. Reševalci NMP Domžale so poškodovanko odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.47 sta na cestni relaciji Murska Sobota–Tišina, pri odcepu za Gradišče v občini Tišina, trčila kombinirano in osebno vozilo. Poškodovala se je ena oseba. Reševalci NMP Murska Sobota so jo prepeljali v SB Murska Sobota. Gasilci PGD Murska Sobota so nudili pomoč policiji in reševalcem NMP.

Izpostava Postojna

Ob 8.22 sta pri naselju Kal, občina Pivka, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Postojna in Pivka so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznico iz osebnega vozila, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna. Poškodovana oseba je bila prepeljana na nadaljnje zdravljenje.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.58 je v naselju Florjan, občina Šoštanj, zagorel vikend. Gasilci PGD Topolšica, Šoštanj, Lokovica in Gaberke so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar, kateri je v celoti uničil objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.28 je na Ižanski cesti v Ljubljani gorela soba v stanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in prezračili objekt.

Ob 19.54 je v Stegnah, občina Ljubljana, gorela vrtna lopa. Objekt velikosti okoli 6 x 3 metre, ki ga je ogenj v celoti uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

Ob 23.09 je v naselju Paradišče, občina Grosuplje, gorelo v dimniku stanovanjske hiše, ogenj se je razširil še na streho objekta. Posredovali so gasilci PGD Šmarje Sap in Grosuplje, ki so pogasili okoli 10 kvadratnih metrov ostrešja. Nastala je materialna škoda.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.28 so v naselju Kamni potok, občina Trebnje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Loka so z gasilnikom pogasili ogenj v peči in dimniku ter pregledali okolico.

ob 10.38 je v naselju Uršna sela v ulici Makute, občina Novo mesto, gorelo pod delovnim pultom v garaži stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Uršna sela so požar pogasili, prezračili prostor in ga pregledali s termovizijsko kamero ter iznesli ožgan delovni pult.

Ob 15.05 je v ulici Šmihel v Novem mestu gorela baraka velikosti 5 x 5 metrov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar in pregledali okolico. Baraka je zgorela v celoti.

Izpostava Ptuj

Ob 19.09 so v Bukovcih, občina Markovci, v dimniku starejšega stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Bukovci so iz dimnika odstranili tleče saje, ga ohladili in pregledali s termo kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 7.08 so v Ljubljanski ulici v Mariboru goreli odpadki v komunalnem vozilu. Začetni požar so pričeli gasiti zaposleni delavci podjetja Snage, dokončno pa so ga gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 17.39 je zagorelo v naravi v bližini naselja Vihre, občina Krško. Gasilci PGE Krško so pogasili pnevmatike in elektro vodnike na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 17.32 so med naseljema Babiči in Rojci, občina Koper, gasilci JZ GB Koper in PGD Babiči ob cesti pogasili travnati požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.20 je v Vodovodni ulici v Mariboru iz rezervoarja tovornega vozila, naloženega na vlakovno kompozicijo, iztekalo dizelsko gorivo. Gasilci JZ GB Maribor so iz rezervoarja tovornega vozila prečrpali okoli 300 litrov goriva. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.57 sta v bližini naselja Kromberk, občina Nova gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno topovsko granato kal. 75 milimetrov italijanske izdelave, mase 7 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 9.36 je na Gradnikovi cesti v Radovljici odtrgan reklamni transparent nad cestiščem oviral promet. Gasilci PGD Radovljica so transparent odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.13 so na Papirniškem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom ob prisotnosti policije vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/