Skoči do osrednje vsebine

Skupna izjava ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Portugalsko

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Februarja 2022 Slovenija in Portugalska praznujeta 30. obletnico diplomatskih odnosov. Portugalska je neodvisnost Slovenije priznala 15. januarja 1992, diplomatski odnosi pa so bili vzpostavljeni 3. februarja 1992.

V zadnjih 30 letih sta državi ohranjali in izboljševali dobre dvostranske odnose tako na bilateralni ravni kot tudi na ravni držav članic Evropske unije. 

Portugalska in Slovenija imata skupne interese na zelo različnih področjih, kot so kultura, gospodarstvo in obramba, pa tudi v Sredozemlju. Gojita odlične politične odnose, kar dokazujejo obiski na visoki ravni v zadnjih nekaj letih, kot so uradni obisk slovenskega ministra za zunanje zadeve na Portugalskem leta 2020 in uradni obiski portugalskega predsednika, ministra za zunanje zadeve in ministra za nacionalno obrambo v Sloveniji v letu 2021. Veselimo se prihajajočega uradnega obiska predsednika Republike Slovenije na Portugalskem.

V letu 2021 sta obe državi še naprej tesno sodelovali v okviru drugega skupnega predsedujočega tria in uspešno zaključili predsedovanje Svetu EU.

Slovenija in Portugalska potrjujeta svojo zavezanost nadaljnji krepitvi dvostranskih odnosov na politični, gospodarski in kulturni ravni ter utrjevanju že tako močnega in učinkovitega sodelovanja znotraj EU, Nata, Združenih narodov in drugih multilateralnih mednarodnih organizacij.