Skoči do osrednje vsebine

Na obisku v Primorsko-notranjski regiji tudi o strategiji upravljanja z velikimi zvermi

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak si je v okviru obiska vlade RS v Primorsko-notranjski regiji ogledal center o velikih zvereh DINA v Pivki. Sestal se je tudi z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem in se udeležil delovnega kosila z župani regije.
Dragica Jaksetič (DINA Pivka) in minister mag.Andrej Vizjak

Dragica Jaksetič (DINA Pivka) in minister mag.Andrej Vizjak | Avtor: Jure Kos

1 / 2

V centru o velikih zvereh DINA so ministra mag. Vizjaka seznanili z vizijo centra kot izobraževalnega in komunikacijskega središča z ustrezno platformo za graditev konstruktivnega javnega dialoga o sobivanju z velikimi zvermi. Ob zagotovitvi sistemskega vira financiranja bi center v sodelovanju s stroko (Zavod za gozdove Slovenije, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani) lahko prevzel pomembno, proaktivno vlogo za uresničevanje tistih delov akcijskih načrtov za upravljanje populacij velikih zveri, ki se nanašajo na informiranje in komuniciranje z javnostmi oziroma vključevanje deležniških skupin.

Ministru so predstavili tudi zasnovo za nadgradnjo obstoječega razstavišča ter širitev centra. Občina Pivka namreč namerava v novih, dodatnih prostorih centra v Krpanovem domu ob pridobitvi sofinancerja pripraviti temeljitejšo predstavitev tematike sobivanja ljudi z velikimi zvermi ter življenje z njimi na enako atraktiven in sodoben način.

Minister mag. Vizjak je ocenil, da so možnosti vključevanja aktivnosti centra DINA kot pomembnega informacijskega središča v okvir izvajanja strategij oz. akcijskih načrtov za upravljanje velikih zveri realne, nakazal pa tudi možnosti financiranja razvoja centra v okviru nadaljnjih projektov, zlasti projektov iz programa Interreg Slovenija – Hrvaška, ter v okviru prihodnjega Programa upravljanja Natura 2000.

Ministra so seznanili tudi z izzivi izvajanja projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA, ki poteka v okviru Programa upravljanja Nature 2000. Pravkar potekajo pripravljalni postopki za zgraditev prizidka pri Ekomuzeju v Slovenski vasi z obnovo obstoječega razstavišča in pripravo dodatne interpretacije v skladu z zahtevami kohezijskega projekta.

Minister mag. Vizjak se je sestal tudi z županom Občine Ilirska Bistrica Emilom Rojcem. Predstavniki občine so ministru predstavili načrte za ureditev kopališča in čolnarne ob jezeru Mola ter pustolovskega parka in šotorišča na Sviščakih.

Minister mag. Vizjak se je v okviru obiska v Primorsko-notranjski regiji udeležil tudi delovnega posveta vlade v Cerknici, delovnega kosila z župani regije in javne tribune, na kateri so se člani vlade sestali z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji.