Skoči do osrednje vsebine

Na sestanku Pobuda za Rog Afrike državni sekretar dr. Raščan poudaril pomen podpore Afriškemu rogu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je preko avdio-video povezave sodeloval na hibridnem ministrskem sestanku "Pobuda za Rog Afrike" v partnerski organizaciji Kenije (predsedujoči Pobude za Rog Afrike) in Evropske unije v sodelovanju z Afriško razvojno banko in Skupino Svetovne banke.
Državni sekretar dr. Raščan med sestankom

Državni sekretar dr. Raščan med sestankom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je v svojem nastopu podprl delo pobude. Osredotočil se je predvsem na vprašanja okolja, kot glavne prioritete predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Ob tem je opozoril na težko stanje prebivalcev v Afriškem rogu, ki jih poleg pandemije covida-19 pestijo še suše in oboroženi konflikti. Poudaril je prizadevanja Slovenije za celovit pristop k vodam in izzivom, povezanim z vodo, na regionalni in globalni ravni prek političnega dialoga, razvojne pomoči in humanitarne pomoči, podnebnih sprememb, čezmejnega vodnega sodelovanja in dejavnosti, povezanih z mednarodnim humanitarnim pravom in človekovimi pravicami.

Državni sekretar dr. Raščan je dejal, da Afriški rog potrebuje podporo pri prilagajanju podnebju, prenosu tehnologij in dolgoročnem celostnemu pristopu, ki bo obravnaval krize, povezane s podnebjem, in njihove posledice, zlasti podnebne migracije. Obenem je poudaril, da Afriški rog predstavlja potencial zaradi mlade populacije in pri tem digitalne tehnologije kot temelja programa sodelovanja med celinami in izgradnji trajnostne in uspešne prihodnosti.

Pobuda je nastala na podlagi enega izmed letnih srečanj Skupine Svetovne Banke in Mednarodnega razvojnega sklada leta 2019 v Washingtonu, kjer so finančni ministri in predstavniki držav roga Afrike ocenili velik pomen usklajenega razvojnega pristopa, ki bi povezal štiri države, ki se soočajo z izzivi na področju varnosti, razvoja, okolja in zdravstva.