Skoči do osrednje vsebine

Podnebju prijazni gradbeni projekti v Alpah nominirani za arhitekturno nagrado

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Švica in Kneževina Lihtenštajn v okviru Alpske konvencije že šesto leto zapored organizirata mednarodni arhitekturni natečaj Konstruktivne Alpe (Constructive Alps). Na razpis je bilo prijavljenih 237 projektov, med njimi je žirija izbrala 31 izjemnih primerov podnebno ozaveščene prenove in gradnje v Alpah.
Brv za pešce in kolesarje med vasema Kamnje in Polje v Bohinjski Bistrici

Brv za pešce in kolesarje med vasema Kamnje in Polje v Bohinjski Bistrici | Avtor: Miran Kambič

1 / 3

Nagrade bodo podeljene za prenove in novogradnje v Alpah, in sicer s posebno izrazitimi ekološkimi, ekonomskimi, socialnimi in likovnimi značilnostmi. Podnebju prijazni objekti so sicer tudi osrednji poudarek Švicarskega predsedovanja Alpski konvenciji v obdobju 2021-2022. Švica in Kneževina Lihtenštajn si s tem prizadevata za izvajanje  ambicioznega podnebnega akcijskega načrta za Alpe v sodelovanju z drugimi državami članicami Alpske konvencije – Nemčijo, Francijo,  Italijo, Monakom in Slovenijo.

Osemčlanska žirija je v ožji izbor uvrstila 31 izmed 237 prijavljenih projektov, med katerimi  so stanovanjske in poslovne stavbe, planinske koče,  šole in drugi infrastrukturni objekti, ki vključujejo zahteve za podnebju prijazno gradnjo. V ožji izbor drugega kroga se je uvrstilo 15 obnovljenih objektov, tri nove nadomestne stavbe in 13 novih stavb. Predsednik žirije Köbi Gantenbein je izrazil zadovoljstvo z naborom prijavljenih projektov  in z zastopanostjo alpskih držav. Veseli ga, da je med njimi veliko kakovostnih prenov, kar kaže na napredek na področju podnebno ozaveščene gradnje.

V drugi krog so se uvrstili tudi trije izjemni slovenski projekti, in sicer brv za pešce in kolesarje med vasema Kamnje in Polje v Bohinjski Bistrici, Šenkova hiša na Zgornjem Jezerskem in Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu.

Žirija si bo v prihodnjih mesecih ogledala  nominirane objekte,  se sestala z arhitekti, gradbenimi izvajalci in uporabniki. Za končno odločitev o nagrajenih projektih  bosta pomembni upoštevanje podnebne združljivosti objektov in prispevek, ki ga lahko imajo za prihodnost  življenja in dela v alpskem prostoru.

Žirija bo mednarodne arhitekturne nagrade podelila na  Alpski konferenci septembra v Brigu v Švici. To bo tudi začetek  mednarodne potujoče razstave izbranih projektov - najboljših idej o trajnostni gradnji in prenovi - po vsej alpski regiji in širše.