Skoči do osrednje vsebine

Odločitve 330. dopisne seje vlade s področja Ministrstva za okolje in prostor

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Vlada je na 330. dopisni seji obravnavala štiri točke s področja Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Projekt  Eumetsat land – satelitska analiza tal v vrednosti več kot 10,6 milijonov evrov

Vlada je v načrt razvojnih programov uvrstila projekt »Eumetsat land – satelitska analiza tal«. Skupna vrednost projekta, pri katerem bo sodelovala Agencija za okolje (ARSO), je 10.679.160 evrov. Projekt bo trajal od 1. marca 2022 do 28. februarja 2027. Nova generacija Meteosat satelitov bo nadomestila obstoječo v letu 2023. Zdajšnje satelitske produkte in servise za analizo tal je potrebno prilagoditi novim satelitskim programom. Tako bo mogoče tudi v Sloveniji opazovati tla v boljši krajevni ločljivosti in pogosteje. Namen projekta je demonstracija možne uporabe satelitskih produktov za spremljanje stanja površja tal, ki jih zagotavlja mednarodni konzorcij EUMETSAT z oddelkom za analizo tal LSA SAF. Del projekta je izboljšava storitev na področju agrometeorologije in spremljanje kratkovalovnega sevanja. Poseben poudarek je na operativnih satelitskih produktih, ki jih ARSO ponuja na področju. spremljanju stanja vegetacije.

ARSO bo v sodelovanju z drugimi projektnimi partnerji izvajal strokovne študije kakovosti satelitskih produktov za spremljanje lastnosti stanja površja tal, ki se pripravljajo v okviru konzorcija EUMETSAT LSA SAF. Produkte bo vključeval v izdelke in storitve ter izvajal izobraževanja o njihovi uporabi. ARSO se bo osredotočil predvsem na analize stanja vegetacije iz satelitov Meteosat, analize evapotranspiracije in analize kratkovalovnega sevanja. Finančna sredstva za projekt so zagotovljena v okviru projekta EUMETSAT LSA SAF, finančnega instrumenta EUMETSAT v programskem obdobju 2021-2027.

Projektnim partnerjem EUMETSAT povrne 70 % stroškov, 30 % pa je lastne udeležbe. ARSO je eden izmed konzorcijskih partnerjev in je udeležen z vrednostjo 269.560,00 evrov, od tega EUMETSAT prispeva 188.692,00 evrov. Lastna udeležba je 80.868,00 evrov, in sicer za delo na projektu, nakup opreme in službene poti vezane na projekt.

Prenos koncesije za rabo termalne vode

Vlada je izdala odločbo, s katero se koncesija za rabo termalne vode iz vrtin MB-2/91 in MB-4/92 za potrebe kopališča prenese s koncesionarja, družbe Terme Maribor, turizem, zdravstvo, rekreacija, d. o. o., Maribor, na novega koncesionarja, družbo Habakuk Pohorje, turizem in gostinstvo, d. o. o., Maribor. V predhodnem postopku je bilo  ugotovljeno, da prevzemnik koncesije izpolnjuje vse pogoje in merila, predpisana za prenos koncesije.

Odlok o ustanovitvi delovne skupine za izvajanje in spremljanje izvajanja Pomorskega prostorskega plana Slovenije

Vlada je izdala Odlok o ustanovitvi delovne skupine za izvajanje in spremljanje izvajanja Pomorskega prostorskega plana  (PPP) Slovenije. Za izvajanje PPP so zadolženi resorji, ministrstva in državne javne službe ter lokalne skupnosti, in sicer vsak skladno s svojimi pristojnostmi. Delovna skupina bo stalno posvetovalno strokovno telo operativne narave namenjena medsebojnemu informiranju, dogovarjanju in usklajevanju pri izvajanju dejavnosti in rab skladno s PPP.

Delovno skupino bodo sestavljali predstavniki ministrstev in državnih javnih služb, ki so pristojni za izvajanje dejavnosti, režimov in rab na morju, Obalno kraške razvojne regije in lokalnih skupnosti slovenske Istre. Dodatno bosta v delovno skupino vključena tudi predstavnika Slovenskega sveta za Jadransko morje in Javnega zavoda za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte, ki je podporna točka izvajanju EU makroregije. Vodja delovne skupine je direktor Direktorata za prostor, graditev in stanovanja na Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), namestnik pa vodja Sektorja za strateški prostorski razvoj na MOP.

Sprememba uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za potrebe kopališč Thermane

Vlada izdala Uredbo o spremembah Uredbe o koncesiji za rabo termalne vode za potrebe kopališč Thermane d. d. iz vrtin K-1/72, K-2/95 in V-7/67. Sprememba uredbe je potrebna zaradi izvajanja nove dejavnosti (uporaba pitnikov za termalno vodo) ter terminološke uskladitve predpisa.