Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na obisku v Zagrebu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan se je z državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Hrvaške Andrejo Metelko-Zgombić v Zagrebu udeležil pogovora z mladimi v okviru Konference o prihodnosti Evrope. To je bil tudi eden v vrsti dogodkov, s katerimi Slovenija in Hrvaška obeležujeta 30 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov.
dvorana, govorci sedijo za mizo

Državni sekretar Gašper Dovžan se je v Zagrebu udeležil pogovora z državljani o prihodnosti Evrope | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Mladim je v okviru Konference o prihodnosti Evrope namenjena posebna pozornost, saj imajo osrednjo vlogo pri oblikovanju prihodnosti evropskega projekta. Državni sekretar Dovžan je skupaj z državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Hrvaške Metelko-Zgombić vodil pogovor s študenti z naslovom "Postavljanje odra za jutri: globalna in regionalna vloga Evropske unije" (angleško "Setting the Stage for Tomorrow: Global and Regional Role of the EU"). Na dogodku, ki je potekal na zagrebški pravni fakulteti, je sodelovala tudi podpredsednica Evropske komisije za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica. Na razpravi, ki je potekala v živo in prek spleta, pa so aktivno sodelovali študentje iz Slovenije in Hrvaške.

Državna sekretarja Dovžan in Metelko-Zgombić sta se ločeno sestala tudi bilateralno. Razpravljala sta o dvostranskem sodelovanju in nadaljnji krepitvi odnosov med državama, ki letos obeležujeta 30 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov. Med temami pogovorov so bile še aktualne evropske, regionalne in mednarodne teme. Sogovornika sta se strinjala o pomenu vladavine prava in nadaljevanju dialoga med državami članicami EU. Izmenjala sta tudi poglede na širitev EU na Zahodni Balkan in se zavzela za nadaljevanje širitvenega procesa.