Skoči do osrednje vsebine

Veljavna zakonodaja omogoča izvedbo demokratičnih in transparentnih volitev

V luči zdravstvenih razmer v povezavi s prihajajočimi volitvami v letošnjem letu na Ministrstvu za javno upravo prejemamo številne pobude za spremembo volilne zakonodaje. Kot pristojno ministrstvo za to področje pojasnjujemo, da trenutno sprememba zakonodaje ni niti potrebna, niti priporočljiva, saj obstoječa omogoča izvedbo transparentnih in vključujočih volitev tudi v trenutnih zdravstvenih razmerah.
roka, ki oddaja volilni listič v volilno skrinjico

Volilna skrinjica | Avtor: Alexandru Nika/Shutterstock.com

Predsednik republike Borut Pahor je v sredo, 9. februarja 2022, podpisal Odlok o razpisu volitev v državni zbor. V skladu z njim se za dan razpisa rednih volitev, s katerimi začnejo teči roki za volilna opravila, šteje ponedeljek, 14. februar 2022. Redne volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije bodo potekale v nedeljo, 24. aprila 2022.

Ob zavedanju trenutne zdravstvene situacije v zadnjih tednih Državna volilna komisija v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za javno upravo in strokovno skupino za covid-19 izvaja intenzivne posvete in išče načine za izvedbo volitev po določilih, ki jih določa veljavna zakonodaja.

Tudi priporočilo Evropske komisije za demokracijo skozi pravo, bolj znane kot »Beneška komisija« (svetovalni organ Sveta Evrope o ustavnih vprašanjih) na to temo je jasno: v letu, ko potekajo volitve, naj bi se volilna pravila ne spreminjala. Na ta način se namreč volivcem omogoča, da se lahko na izvedbo svoje ustavne pravice ustrezno pripravijo.

Cilj Ministrstva za javno upravo je, da bodo volitve transparentne, demokratične in vključujoče. Da pa bodo izvedene na način, ki bo zagotavljal varen način glasovanja, tako volivkam in volivcem kot tudi članicam in članom volilnih odborov in komisij, pa bo ministrstvo ves čas sodelovalo z Državno volilno komisijo in NIJZ-jem.