Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša o delovanju ruske banke Sberbank

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na družbenem omrežju Twitter odzval na sporočilo, da se sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino že odražajo tudi v bančnem sistemu. Banke z ruskim lastništvom v Evropi občutijo zmanjšanje zaupanja, zato je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine poslovanje.
Predsednik vlade Janez Janša o delovanju ruske banke Sberbank

Predsednik vlade Janez Janša o delovanju ruske banke Sberbank | Avtor: Shutterstock

Predsednik vlade Janez Janša je zapisal, da so kljub likvidaciji centrale Sberbank v Avstriji hranilne vloge državljanov v njeni mali podružnici v Sloveniji varne. Finančno ministrstvo si skupaj z Banko Slovenije in institucijami EU prizadeva, da bi motnja v poslovanju in prenos vlog na novega lastnika trajala čim krajši čas.

Kot je Banka Slovenije navedla v sporočilu za javnost, je bilo sprejeto prehodno obdobje oziroma kratkotrajni moratorij, v katerem se bo za slovensko hčerinsko banko poiskala hitra in konstruktivna rešitev in bo tako zagotovljeno nemoteno poslovanje vseh njenih komitentov. Poslovanje Sberbank banke v Sloveniji je tako v tem času omejeno na kartično poslovanje; druge storitve začasno niso na voljo, poslovalnice so zaprte. V Banki Slovenije so še poudarili, da je Sberbank banka edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo. Vse druge banke poslujejo kot običajno.