Skoči do osrednje vsebine

341. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada imenovala predstavnike ustanovitelja v Svet javnega zdravstvenega zavoda Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pooblastila Državno odvetništvo Republike Slovenije za zastopanje pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije.

Vlada imenovala predstavnike ustanovitelja v Svet javnega zdravstvenega zavoda Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Vlada je v Svet javnega zdravstvenega zavoda Nacionalnega inštituta za javno zdravje za mandatno dobo štirih let, kot predstavnike ustanovitelja imenovala: dr. Roka Tavčarja, Mateja Forte, Silvo Duh in dr. Marijo Rogar.

V skladu s Protokolom o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija (Protokol) je Ministrstvo za zdravje dne 2. 12. 2021 objavilo javni poziv za izbiro kandidatov za predstavnike ustanovitelja v Svetu javnega zdravstvenega zavoda Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Prispele prijave so bile na podlagi meril iz prvega odstavka 2.2. točke Protokola ovrednotene in sestavljena je bila lista primernih kandidatov. V skladu s tretjim odstavkom 2.3 točke Protokola minister za zdravje odloči, katerega posameznika izmed primernih kandidatov bo predlagal v imenovanje Vladi Republike Slovenije.

S Sklepom o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje je določeno, da svet zavoda, poleg ostalih predstavnikov, sestavljajo tudi štirje predstavniki ustanovitelja. Mandat trenutnim članom v Svetu javnega zdravstvenega zavoda NIJZ bo potekel 5. 3. 2021, zato se v Svet javnega zdravstvenega zavoda Nacionalnega inštituta za javno zdravje za štiriletni mandat imenujejo:

  • dr. Rok Tavčar,
  • Matej Forte,
  • Silva Duh,
  • dr. Marija Rogar

Predlagani kandidati za nove člane izpolnjujejo pogoje za imenovanje predstavnikov ustanovitelja v svet zavoda iz 2.2 točke Protokola. Z vložitvijo prijave za predstavnika ustanovitelja v svetih zavoda, ki je priloga Protokola, se šteje, da predlagani kandidati soglašajo z imenovanjem v Svet javnega zdravstvenega zavoda Nacionalnega inštituta za javno zdravje.      

Predstavnikom ustanovitelja začne teči mandat s konstitutivno sejo sveta javnega zdravstvenega zavoda.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada pooblastila Državno odvetništvo Republike Slovenije za zastopanje pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije

Vlada pooblašča Državno odvetništvo Republike Slovenije za zastopanje pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije v primeru tožbe zoper Republiko Slovenijo zaradi varstva ustavnih pravic, ki se vodi pod opr. št. I U 215/2022.

Vlada je prejela tožbo zoper Republiko Slovenijo kot prvotoženo stranko in Nacionalni inštitut za javno zdravje kot drugotoženo stranko (pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije) zaradi varstva ustavnih pravic. Tožeča stranka - Marko Golob, ki ga zastopa Odvetniška pisarna Oberstar iz Ljubljane navaja, da je prvotožena stranka zaradi nesprejetja ustreznih pravnih podlag oziroma s sprejetjem dveh odlokov brez upoštevanja strokovnih podlag in posledično drugotožena stranka z izdajo EU digitalnega COVID potrdila brez upoštevanja strokovnih podlag, nezakonito posegla v temeljne pravice in svoboščine tožeče stranke.

Ker gre za tožbo, ki se nanaša na ukrepe, ki so bili sprejeti v času razglašene epidemije COVID-19, ki je po vsebinski plati sorodna do sedaj prejetim tožbam zaradi kršitve ustavnih pravic, Vlada Republike Slovenije za zastopanje pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije tudi v navedenem primeru pooblašča Državno odvetništvo Republike Slovenije.

Vir: Ministrstvo za zdravje