Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. marca 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.11 je tik pod vrhom Lubnika, občina Škofja Loka, omagala planinka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka so jo oskrbeli, na nosilih prenesli do avtomobila ter prepeljali v Zdravstvenega doma (ZD) Škofja Loka.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 14.36 se je v gozdu pri Podvrhu, občina Sevnica, pri sečnji poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca. Reševalci so ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 12.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe prepeljala eno obolelo osebo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v UKC Maribor, drugo pa iz UKC Maribor v UKC Ljubljana.

Ob 17.44 so na Cesti na polje v Oplotnici gasilci PGD Oplotnica nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 18.41 je v naselju Log v Bohinju, občina Bohinj, osebno vozilo trčilo v oporni zid in pristalo ob cesti v jarku. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, vozilo izvlekli nazaj na cesto ter sanirali cestišče. Oseba je zdravniško pomoč poiskala v ZD Bled.

Ob 19.49 je na Rovtarici, občina Bohinj, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča v sneg. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na vozišče in turiste pospremili v dolino.

Izpostava Maribor

Ob 19.27 je na Tezenski ulici v Mariboru osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posipali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Maribor pri oskrbi ene poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 13.39 je v Hrvatinih v občini Koper iz stanovanja v večstanovanjski stavbi uhajal dim. Gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini so požar pogasili, iz stanovanja iznesli ožgan material, pregledali prostor s termovizijsko kamero in ga prezračili. Ugotovljeno je bilo, da je stanovanje v veliki meri založeno s smetmi in razno navlako.

Izpostava Kranj

Ob 20.21 so v Pajerjevi ulici v Šenčurju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Šenčur so pogasili požar, izpraznili dimniško tuljavo in centralno peč, preverili prisotnost plinov ter prezračili hišo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.46 so v naselju Negastrn, občina Moravče, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moravče so pogasili goreče saje in preventivno s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Ob 5.38 so v naselju Gornje Ložine, občina Kočevje, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev PGD Ložine in Kočevje je ogenj že ugasnil. Gasilci so pregledali dimniško tuljavo, vzroka za požar ni bilo več. Občan bo počakal s kurjenjem, da dimnik pregleda pooblaščen dimnikar.

Ob 20.26 je ob Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa. Gasilci PGD Ljubljana-Vič in GB Ljubljana so požar pogasili. Lopa je uničena.

Ob 21.16 je v Kovinarski ulici v Kamniku gorelo v spalnici stanovanja v vrstni hiši. Gasilci PGD Kamnik so požar pogasili, iznesli ožgane elemente na prosto in prezračili stanovanje. Stanovalci bodo prenočili pri sorodnikih, občina pa bo zagotovila nadomestno stanovanje v prihodnjih dneh.

Izpostava Maribor

Ob 17.36 je v naselju Zgornji Duplek v občini Duplek zagorela slama v notranjosti prazne piščančje farme v velikosti približno 60x12 metrov. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Dvorjane in Korena so požar lokalizirali in pogasili, pregledali celoten objekt ter ga prezračili.

Ob 19.55 so v naselju Osek, občina Sv. Trojica v Slovenskih Goricah, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sv. Trojica in PGD Osek so nadzorovali izgorevanje saj ter objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.55 so se v naselju Zgornja Ščavnica, občina Sveta Ana, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sveta Ana so varovali objekt do izgoretja saj, nato so izpraznili kurišče peči, očistili saje iz dimnika ter pregledali dimnik in prostore s termovizijsko kamero. Posebnosti ni bilo, vendar so stanovalcem objekta predlagali, naj ne kurijo do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.17 so se v naselju Idrija pri Bači, občina Tolmin, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Most in Tolmin na Soči.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 6.42 je na avtocesti med predoroma Golo rebro in Pletovarje, občina Slovenske Konjice, zagorelo tovorno vozilo. Požar je začel gasiti lastnik pred prihodom gasilcev Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Slovenske Konjice, ki so nato dokončno pogasili požar, pregledali vozilo in okolico.

Izpostava Maribor

Ob 8.54 je na hitri cesti skozi Maribor proti Hočam za izvozom Maribor - vzhod gorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor so mimoidoči že pričeli s gašenjem, gasilci pa so požar dokončno pogasili, ohladili motor in avtomobil pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.56 je v naselju Kozji Vrh, občina Dravograd, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Dravograd so požar na vozilu pogasili. Zagorelo je tudi približno 10 kvadratnih metrov podrastja, ki so ga pogasili in zalili z vodo. Osebno vozilo je v celoti uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 7.43 je ob Koroški cesti v Velenju gorelo drevo in grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGD Velenje.

Ob 11.58 je pri naselju Mali Vrh, občina Šmartno ob Paki, gorela gozdna podrast. Gasilci PGD Šmartno ob Paki in Paška vas so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 16.19 je na Gajsovi poti v Šentjurju gorela trava. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjur. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 15.59 je v naselju Šared, občina Izola, občanom pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola

Izpostava Ljubljana

Ob 13.49 je v Čušperku, občina Grosuplje, gorela trava. Gasilci PGD Čušperk in Račna so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Ob 19.24 je v Grosuplju ob železniški progi gorela suha trava. Gasilci so približno 20 kvadratnih metrov goreče trave pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 17.18 je v bližini naselja Jasen, občina Ilirska Bistrica, gorela suha travna površina. Gasilci PGD Vrbovo so požar na površini okrog 150 kvadratnih metrov pogasili ter požarno linijo obilneje zalili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.49 je na Krakovskem nasipu v Ljubljani gorelo v kovinskem košu za odpadke. Tleče ostanke so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana prelili z vodo in pregledali okolico.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.47 so v naselju Pongrac v občini Žalec gasilci PGD Griže s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 0.23 so v Piranu gasilci JZ GB Koper nudili pomoč onemogli osebi.

Ob 7.42 je v Verdijevi ulici v Kopru zaradi počene cevi bojlerja prišlo do poplave v prostorih objekta. Gasilci JZ GB Koper so iz treh etaž objekta prečrpali okoli 200 litrov vode. Počeno cev so sanirali in spustili vodo nazaj v omrežje. Z vzdrževalcem so se dogovorili, da pred ponovnim vklopom elektrike, to preveri pooblaščena oseba.

Ob 18.36 so na Krožni cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala v stanovanjskem objektu.

Izpostava Kranj

Ob 15.57 je v Bodeščah, občina Bled, nasedel avtobus. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo ter nudili pomoč pri nakladanju vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.28 sta v Ulici Borisa Kalina v Solkanu, občina Nova Gorica, gasilca Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica s tehničnim posegom odprla vrata v stanovanjskem, v katerem se je nahajala poškodovana oseba in so zanjo poskrbeli reševalci NMP ZD Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 1.31 so na Stjenkovi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala neodzivna oseba. Obolelo osebo so oskrbeli reševalci NMP Postojna in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v bolnišnico. Iz prvega nadstropja do reševalnega vozila so osebo prenesli s pomočjo gasilcev.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/