Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. marca 2022.

Potresi

Ob 3.33 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,5 v bližini Radeč, 43 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Radeč, Mirne, Šentruperta, Trebnjega in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.59 sta na krški obvoznici v križišču s Tovarniško ulico v Krškem trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Poklicna gasilska enota (PGE) Krško. Na vozilih so odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč policiji in vlečni službi ter skupaj s cestnim podjetjem počistili razbitine in cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 16.39 je na Dovjem, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, s pomočjo avtodvigala vozilo dvignili in ga postavili nazaj na cesto ter nudili pomoč policiji z razsvetljavo. Poškodovana je bila ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.50 je na Stari cesti v naselju Prevoje pri Šentvidu, občina Lukovica, občanka padla s kolesom in se poškodovala. Gasilci Centra zaščite in reševanja (CZR) Domžale in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Blagovica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale pri oskrbi ter pri prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.32 se je na odseku ceste med naseljema Cerkno in Novaki, v naselju Poljane v občini Cerkno, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Idrija in Cerkno. Poškodovani osebi so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Idrija, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Idrija so osebo odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.11 sta pri naselju Dobrava pri Škocjanu, občina Škocjan, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in usmerjali promet. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so eno osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Ptuj

Ob 14.43 je v Barislovcih, občina Videm, osebno vozilo zapeljalo s cestišča ter se prevrnilo. Gasilci PGD Ptuj so kraj zavarovali, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, usmerjali promet in nudili pomoč ponesrečencu do prihoda NMP.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 1.42 so gasilci PGD Loče v naselju Loče pri Dobovi, občina Brežice, v stanovanjskem objektu opravili preventivni pregled dimnika in njegove okolice iz katerega se je močno kadilo in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Celje

Ob 9.26 so v kraju Polene, občina Slovenske Konjice, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so nadzorovali zgorevanje saj, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali nadaljnje kurjenje. Obveščene so bile  pristojne službe.

Ob 19.14 je na Koroški cesti v Velenju gorela vrtna uta. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj, pogasili uto, prekopali pogorišče in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.18 je v Žabji ulici v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili. Lopa je poškodovana.

Izpostava Maribor

Ob 16.39 je med hitro cesto H2 Šentilj–Maribor pri priključku Maribor - vzhod in Štrekljevo ulico v Mariboru zagorela vrtna lopa v izmeri 3x2 metra. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor - Pobrežje so požar pogasili. Požar je delno uničil lopo.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.35 je v ulici Brezje v Novem mestu gorela lesena bivalna baraka velikosti 5x6 metrov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili. Ob 11.49 je baraka ponovno zagorela. Ponovno so na požarišče odšli gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence in požar pogasili.

Ob 14.03 je v ulici Trške njive v Žužemberku zagorelo pod kozolcem. Domači so pogasili manjši požar še pred prihodom gasilcev PGD Žužemberk. Ti so objekt in območje požara pregledali s termovizijsko kamero. Gašenje ni bilo potrebno. Na kraju so bili prisotni policisti.

Izpostava Postojna

Ob 16.53 so v naselju Krajna vas, občina Sežana, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar je pred prihodom gasilcev ugasnil. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so zavarovali okolico dimnika, očistili dimno tuljavo in odsvetovali kurjenje do sanacije poškodb na dimniku.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.38 so na Robindvoru, občina Dravograd, zagorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Dravograd so požar pogasili, prezračili prostor, območje pregledali z termovizijsko kamero in odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 21.13 so v naselju Trbonje v občini Dravograd gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Trbonje, ki so požar pogasili ter prezračili in temeljito pregledali prostore. 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 15.15 je v ulici Izolska vrata v Kopru pred Fakulteto za management zagorelo osebno vozilo. Lastnik je začel z gašenjem že pred prihodom gasilcev. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli pokrov motorja in pogasili požar do konca. 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 10.33 je v Jagodju, občina Izola, gorelo v naravnem okolju. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola. Na kraju so ugotovili, da je ob kolesarski stezi gorel odpadni material. Pogasili so požar na površini treh kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 15.52 sta pri naselju Brda, občina Radovljica, goreli trava in podrast v gozdu. Na drevesa se požar ni razširil. Gasilci PGD Lancovo in PGD Radovljica so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.18 so v bližini Godoviča, občina Idrija, gasilci PGD Godovič pogasili manjši travniški požar.

Izpostava Postojna

Ob 16.11 sta pri Hruševju v občini Postojna gorela trava in grmovje na dveh lokacijah na skupni površini 1,3 hektara. Gasilci PGD Hruševje so požar pogasili.

Ob 17.29 je pri naselju Dolenja vas, občina Divača, gorela trava. Požar na površini okrog enega hektara so pogasili gasilci PGD Senožeče.

Ob 19.12 je pri naselju Barka, občina Divača, zaradi nepogašenega kurišča zagorela skladovnica drv. Gasilci PGD Divača in ZGRS Sežana so drva pogasili in dodatno zalili. V požaru je zgorelo približno pet kubičnih metrov drv.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 19.07 je na parkirišču med Ulicama Alojza Valenčiča in Zvonimira Miloša v Izoli gorel zabojnik za odpadni papir. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Izola, ki so požar pogasili in pregledali okolico.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.20 je na parkirišču na Topniški cesti v Ljubljani iz rezervoarja vozila iztekalo gorivo. Gasilci GB Ljubljana so po izteklem gorivu posuli absorbent in površino očistili.

Ob 18.02 je občan opazil cinke in vonj po naftnem derivatu v reki Sori v Goričanah v Medvodah. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Preska - Medvode, ki so na kraju ugotovili, da je prišlo do enkratnega izpusta odpadnega olja. Gasilci so postavili pivnike ter območje dekontaminirali z bioversalom. Na kraju so bili prisotni tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 15.33 je bilo v naselju Lormanje, občina Lenart, na cestišču opaženo izteklo hidravlično olje. Gasilci JZ GB Maribor so z absorbentom posuli cestišče na dveh lokacijah na skupni površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.28 so v naselju Podsabotin, občina Brda, pri zemeljskih delih našli neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 100 milimetrov, mase 11,6 kilogramov in ročno bombo, mase 0,63 kilogramov. Nevarni najdbi sta italijanske izdelave, ostanek 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.02 na Koroški cesti v Šoštanju so gasilci PGD Šoštanj mesto nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 17.35 so v Pucovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obnemogle osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.46 je v Ulici Janeza Puharja v Kranju v bloku obstalo okvarjeno dvigalo. V kabini dvigala je ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so jo s tehničnim posegom rešili iz kabine, dvigalo izklopili in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.31 je v večstanovanjski hiši na Adamičevi cesti v Ljubljani v stanovanju oseba padla in se poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov in reševalcev NMP odprli vrata stanovanja. Reševalci so osebo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 0.53 je na Ljubljanski ulici v Mariboru v stanovanju stanovanjskega objekta počila dovodna cev za vročo vodo. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so zaprli glavni ventil za vodo. Ostalo sanacijo bo prevzel upravitelj večstanovanjskega objekta.

Ob 9.29 so na Belačevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, kjer se je nahajala invalidna oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.40 so v Opekarniški ulici v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto v prisotnosti policistov in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli mrtvo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/